Дочек Никшић

Изабрани Митрополит Јоаникије и Епископ Методије свечано дочекани у Никшићу

Име: 08. 06. 2021 Docek Mitropolita i Vladike u Niksicu; Опис: Изабрани Митрополит Јоаникије и Епископ Методије свечано дочекани му Никшићу Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије и Његово преосвештенство изабрани Епископ будимљанско-никшићки Методије свечано су синоћ дочекани у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Вечерњу службу служило је свештенство и монаштво Митрополије црногорско- приморске и Епархије будимљанско-никшићке уз молитвено учешће бројног свештенства, монаштва и вјерног народа који су присуствовали свечаном дочеку Митрополита Јоаникија и Епископа Методија у никшићкој Саборној цркви.

У бесједи којом се обратио вјерном народу сабраном на овом торжественом скупу какав само господин Никшић може да приреди Митрополит Јоаникије је између осталог казао:

Одлуком Светог Архијерејског сабора руковођеног Духом Светим, ја недостојни изабран сам за Митрополита црногорско-приморског“, док се из грла свих сабраних у никшићком Саборном храму орило Достојан.

,,Превелика је то дужност које се никако не бих смио примити без подршке цијелог народа а посебно се не бих смио примити да је било било какве подијељености у Сабору по том питању. Сабор на челу са Патријархом дао ми је једногласну подршку и хвала Богу, и Светом архијерејском сабору и свима вама“- казао је Митрополит.

Митрополит Јоаникије је рекао да није лако бити епископом и Митрополитом на столици на којој се пјевало олтар прави на камен крвави.

Морам да се повинујем Светом сабору и свом народу коме ћу да служим ово дана колико ми је остало на земљи“- казао је Митрополит и додао да је његова радост потпуна јер је Дух Свети устројио а Сабор одлучио и изабрано Епископа Будимљанско никшићког тако да је Светосавска столица Будимљанско-никшићка попуњена.

На њу је дошао наш Дурмиторац, Владика Методије на коме почива благослов светопочившег патријарха Павла“- казао је Митрополит пожељевши срећу и Божији благослов свом наследнику на столици будимљанско-никшићке Епархије.

Изабрани Епископ Методије је казао да нигдје у ово мало дана у којима је, као архијереј, обилазио вјерни народ није срео овако диван, саборни литургијски, хришћански и јеванђелски однос у љубави између Епископа и његове пастве.

У ово наше вријеме тако јасно и истинито потрвдиле су се ријечи и боговиђење ловћенског пророка О преблаги тихи учитељу слатка ли је света бистра вода с источника Твога бесмртмнога“- казао је Владика Методије и позвао вјерне да издржимо у овом времену искушења заједно јер све што је од Бога слађе је од меда и да се сви заједно радујемо непрестано Богу захваљујући јер литургија и јесте непрестано захваљивање и предукус Царства небеског.

Сверадосном догађају наше Цркве присуствовали су предсједник Општине Никшић господин Марко Ковачевић, предсједник СО Никшић Немања Вуковић и бројне личности из јавног живота Црне Горе.