Др Владимир лепосавић

Избрисани спорни чланови, нема регистрације за постојеће цркве

Министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић доставио је Влади текст измјена и допуна Закона о слободи вјероисповијести. У том тексту су, а у који је “Дан” имао увид, избрисани сви спорни чланови и дефинисано је да нема регистрације за постојеће цркве. Овим измјенама испуњени су сви захтјеви Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија у Црној Гори. Постојеће, односно, традиционалне цркве не губе правни субјективитет. Стечена права се признају, а прописано је и да се нико не брише из евиденције. Измјене предвиђају и да се признају, односно, потврђују склопљени уговори, а унијета је и ријеч вакуф да би се уважила и препознала имовина Исламске заједнице.

У члану 18 се наводи да вјерска заједница која је у складу са овим законом уписана у јединствену евиденцију вјерских заједница као евидентирана или регистрована вјерска заједница има својство правног лица. Јединствену евиденцију чине: Књига евидентираних вјерских заједница у коју се уписују постојеће вјерске заједнице и књига регистрованих вјерских заједница у коју се уписују новоосноване вјерске заједнице. Књигу евидентираних вјерских заједница и књигу регистрованих вјерских заједница чине базе података и збирке докумената. Садржај и начин вођења Јединствене евиденције као јавне евиденције прописује министарство наводи се у члану18.

Избрисани су чланови 62, 63 и 64, и према измјенама сви имовински спорови се рјешавају пред судом. Ово је била и кључна тачка мимоилажења између Митрополије црногорско-приморске и бившег режима који је спорним одредбама намјеравао да отме имовину.

Предвиђено је и да неће бити каса у манастирима, а они храмови, објекти који су културна баштина се третирају у складу са Законом о заштити културне баштине.

Поред наведеног, додато је и право на исхрану у војсци и посебним установама у складу са вјерским обичајима.

Признато је и право на избор вјерских поглавара, а не како је то раније било непрецизно утврђено само на избор вјерског особља.

Према сазнањима “Дана” – министар Лепосавић је имао интензивну комуникацију са представницима свих вјерских заједница. Током тих преговора, иако су трајали само неколико дана, усвојено је више сугестија и уврштено у текст измјена и допуна Закона о слободи вјероисповијести. Из извора блиских Влади сазнајемо да нико од заинтересованих страна није до краја био задовољан понуђеним рјешењима, али да је предложени текст измјена и допуна на крају био мјера компромиса. Овај предлог наћи ће се на данашњој сједници Владе и ако буде утврђен и усвојен, биће упућен Скупштини на гласање.

Брише се “историјски континуитет”

Према незваничним сазнањима “Дана”, из постојећег предлога на Влади ће бити мањих промјена. Једна од промјена је што се из члана 24 бришу ријечи “историјски контонуитет” (остатак дефиниције остаје). Поједини чланови Владе су тражили ту измјену, што, како сазнајемо, није спорно за Министарство правде.

Поводом спорног закона било је различитих виђења, од оних који су заступали повлачење закона до оних међу којима су и представници Митрополије црногорско-приморске који су били за измјене и брисање спорних чланова.

Митар В. Ракчевић
Извор: Дан