20180719 191917

Izložbom „Najljepša zemlja“ u Beranama počeli „Dani ruske kulture“

Ime: 20.07.2018 Vladika Joanikije Izlozba; Opis: Izložbom „Najljepša zemlja“ u Beranama počeli „Dani ruske kulture“ Tip: audio/mpeg

U okviru Beranskog kulturnog ljeta, u četvrtak 19. jula 2018, u Spomen kući Vojvode Gavra Vukovića, otvorena je izložba fotografija „Najljepša zemlja“ Ruskog geografskog društva iz Beograda.

Otvaranju izložbe prisustvovao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, koji se prigodnim slovom obratio sabranima, izrazivši radost što učestvuje u svečanosti, kojom počinju „Dani ruske kulture“ u Beranama.

„Već smo molitveno proslavili, vrlo svečano, u Crnoj Gori stogodišnjicu od smrti Svetog cara Nikolaja, obilježili smo taj datum i proslavili Svetog novomučenika cara Nikolaja i njegovu porodicu, jer ih već poštujemo kao Božje ugodnike. Takođe smo proslavili crkveni i nacionalni praznik ruskog naroda Svetog Sergija Radonješkog, vrlo svečano, u svim našim hramovima, a večeras, ovdje, nastavljamo ovom prelijepom izložbom, koju je priredilo Rusko geografsko društvo iz Beograda, da, na ovaj način, preko ovih umjetničkih fotografija, makar na daljinu, vidimo ljepotu Rusije“, kazao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

Rusija je, po riječima Njegovog Preosveštenstva, nepregledna zemlja sa mnogim ljepotama i izazovima. U ljepotu ruske prirode, gradova, arhitekture, crkvenih zdanja, hramova, ikona imao je priliku, lično da se uvjeri,  s toga je, smatra on, susretanje sa ljepotom, koju baštini i čuva ruski narod, zapravo, susretanje sa ljepotom ruske duše.

„I ovdje imamo priliku da se sretnemo posredno sa ljepotom ruske duše. Treba oko koje ima smisao za ljepotu, za događaj, za neke fenomene prirode koji ukazuju na dublje istine i Božansko prisustvo u ovom svijetu, da uoči i uhvati fotografskim aparatom ove detalje. To je ono što nas oplemenjuje, a što je najvažnije preko ovakvih kulturnih manifestacija mi se zbližavamo, jer kultura prevazilazi sve granice, povezuje različite narode, spaja ih. A mi sa Rusima osjećamo toliku bliskost da se, u suštini, možemo poistovjetiti sa njima“, rekao je Vladika budimljansko-nikšićki.

Kulturne, duhovne veze, poručio je Vladika, su trajne, dok političke mogu da budu u krizi i iskušenjima, kao što je to danas slučaj. Nažalost, ta iskušenja, ocijenio je on, došla su od naše strane, od pojedinih ljudi koji su, kako je istakao Episkop Joanikije, skrenuli od ideje koju je vjekovima baštinila Crna Gora.

„Vjerujemo da je to sve prolazno zato što su dublji oslonci očuvani. Naš narod voli i cijeni, poštuje Rusiju i ne zaboravlja vjekovna dobročinstva, koja je ruski narod i ruska država činila prema Crnoj Gori. Mi činimo ono što smo dužni da činimo i što nam je na srcu. Nadam se da će u buduće „Dani ruske kulture“ u Beranama postati manifestacija na glasu, koja će okupljati one koji vole kulturu i koji se mogu naći u toj kulturi“, kazao je Njegovo Preosveštenstvo vladika Joanikije.

Izložbu je otvorio otpravnik poslova Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori g.-din Vladimir Gurko. Svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalne uprave, brojna publika i uvaženi gosti: predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, odbornik grada Odincova, Centra ruskog geografskog društva u Beogradu.

Istog dana, u beranskom Centru za kulturu, održan je koncert Ruskog ansambla „Rodnik“, koji će u petak 20. jula, u 17 časova, nastupiti u porti manastira Đurđevi Stupovi.

Tokom „Dana ruske kulture“, koji će trajati do 25. jula, biće upriličen i koncert ruskih muzičara Leva Žuravskog i Jelisavete Ukrainske, Okrugli sto na temu “Crnogorsko-ruski odnosi kroz vjekove“, projekcija dokumentarnog filma o stradanju carske porodice Romanov i promocija knjige „Rusi u Crnoj Gori“, autora Zorana Loktionova.