Otac Siluan Grigorijatski 2

 Јерођакон Силуан григоријатски: “Покажимо Богу да Га волимо јер Господ наш воли да будемо у заједници са Њим“

Име: 11.02.2022-Otac Siluan Grigorijatski; Опис:  Јерођакон Силуан григоријатски Тип: audio/mpeg

Јерођакон Силуан сабрат манастира Григоријат на Светој Гори, одмах након доласка у Црну Гору, поклонио се гробу блаженог спомена Митрополита Амфилохија, кога је последњи пут срео на слави у манастиру Ватопед прије двије године, када је Митрополит у овој Светињи држао семинар.

Otac Siluan Grigorijatski 1Он је додао да се осјетио велику благодат на гробу Митрополита Амфилохија.

“Осјећамо да нам је Митрополит, сада сједињен са Христом, још ближи након уснућа. Радујем се што сам се поклонио његовом гробу управо на празник Света Три Јерарха, Светитеља на које овај госростас и дивни архијереј наше цркве и подсјећа“- каже јерођакон Силуан.

Светогорац Силуан каже да, као народ, треба да будемо срећни што имамо оваквог Патријарха који је свијетла личност у нашој епохи као и Митрополита Јоаникија који је достојан наследник Митрополита Амфилохија.

“Наша Светосавска Црква је јака јер имамо добре архијереје, добре оце и велике Светиње, све пуније храмове, наш народ воли Цркву, Светињу и Светосавље. Наш српски народ воли да воли друге људе. Братија манастира Григоријат и ја лично радујемо се устоличењу Митрополита Јоаникија на Трон црногорско-приморских Митрополита и, са благословом свог игумана, дошао сам да му и лично честитам. У Црној Гори се осјећа слобода у Духу. Ова земља има јаке и Свете коријене који ће помоћи да се, уз помоћ Божију, превазиђу сва искушења. То је наша жеља и молитва“-каже отац Силуан.

Отац Силуан каже и да је мала молитва за неког много драгоцјенија од дугих разговора.

“Света Гора својом ћутиљивом мисијом, пуном љубави, и светогорски монаси, који су спроводници те љубави, својим топлим дочеком, чине да поклоници осјете да су, доласком на Свету Гору, заиста дошли у дом Мајке Божије“- каже Силуан Светогорац.

Отац Силуан, који је поријеклом са Косова, говорио је о томе шта за њега лично, као и за српски народ уопште, значи Света српска земља Косово и Метохија.

“Самоћа испуњена Христом је радост. Имајмо стално на уму и у срцу да се молимо кроз благодарност Господу. Битан је контакт и општење са Христом. Тражимо у себи ону искру коју смо добили на крштењу. Кроз молитву будимо стално у контакту са Христом, посјећујући што чеште Света Богослужења. Покажимо Богу да Га волимо, својим присуством на Светим литургијом, на осталим црквеним службама, поштовањем Господњих заповијести и никад не заборављајмо да Господ, по Својој бескрајној љубави, воли да будемо са њим“- казао је отац Силуан упућујући светогорску поруку монасима и мирјанима.

Слободанка Грдинић