Јеромонах Игњатије Шестаков

Јеромонах Игњатије (Шестаков) “Држава Црна Гора покушава да избрише светосавско наслеђе и идентитет у Црној Гори“

Име: 29.07.2020 otac Ignatije Sestakov; Опис: Држава Црна Гора покушава да избрише светосавско наслеђе и идентитет у Црној Гори Тип: audio/mpeg

Како је Руска Црква обиљежила Дан крштења Русије? Како је равноапостолни кнез Владимир, небески покровитељ руског народа примио православље, крстио Руски народ и Русију учинио Светом?- говорио је уредник портала pravoslavie.ru jеромонах Игњатије (Шестаков) сабрат Сретењског манастира у Москви, у интервјуу који је дао Радију ,,Светигора“ поводом празника Светог Владимира великог кнеза руског.

Отац Игњатије је говорио и о томе како он лично, али и руски народ уопште, гледа на актуелна дешавања у Црној Гори изазвана усвајањем закона о слободи вјероисповијести што је покренуло наше величанствене литије за одбрану вјере Православне и светиња Божијих.

“На снази је гоњење Цркве православне у Црној Гори. За све нас ви у Црној Гори сте позитиван примјер како народ брани своје Цркве и своју вјеру. Сумњам да ми у Моксви можемо извести на крсни вход онолико људи колико учествује у само једној литији у Црној Гори. С друге стране, држава Црна Гора покушава да избрише светосавско наслеђе и идентитет у Црној Гори. Хвала Богу што ваш народ има укоријењену дубоку вјеру у свом бићу. Морате истрајати на том путу јер се ваша битка води за будућност наше дјеце и Цркве Христове. Због свега тога- нема назад“- поручио је отац Игњатије.
Он поручује да је лијепо да народ долази на литије, али да треба у истом броју да дођемо и на Свето причешће јер је причешће Светим тајнама Тијела и Крви Христове најважније у животу православног Хришћанина.

Говорећи о свом личном сусрету са Светом српском земљом, отац Игњатије каже да је Косово и Метохија и за њега то исто.

“Молитвом и чувањем вјере и традиције сачуваћемо своје светиње“- поручује отац Игњатије.

Јеромонах Игњатије, говорио је и о порталу pravoslavie.ru чији је уредник и значају медија у ширењу ријечи Божије у савременом свијету.
,,Ми као служитељи цркве имамо обавезу да што више јеванђелских ријечи објавимо и на интернету јер је то лијек за разне непримјерене интернет садржаје“- рекао је отац Игњатије позивајући свештенике да што више учествују у интернет садржајима, како не би изгубили информативну битку.

Уредник портала pravoslavie.ru каже да је претварање Аја Софије у џамију за нас православне Хришћане цивилизацијски пораз.

“Предсједник Турске Ердоган се понаша као султан који покушава да реисламизује и Балкан. Зато ми морамо да будемо прави Хришћани да не би изгубили и ово што имамо. Ако ми немамо снаге да се супротставимо инославном таласу, може доћи до тога да други народи заузму наше светиње и у осталим дијеловима свијета“- каже отац Игњатије.

Осврћући се на ситуацији у Русији изазвану пандемијом корона вируса, отац Игњатије каже да је она била је велико искушење и за Руску Цркву каже отац Игњатије.

,,Постали смо размажени, навикли на луксуз, среброљубиви, нисмо спремни на подвиг“- каже отац Игњатије.

По благослову Његове светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила на Дан крштења Русије, тачно у подне звонила су звона у свим црквама Руске православне у оквиру акције „Слава теби, Боже!”

Слободанка Грдинић