Јеромонах Владимир у Острогу

Јеромонах Владимир у Острогу: Да бисмо љубили Бога, морамо да љубимо ближњег

Име: 13. 12.2020 Otac Vladimir Ostrog; Опис: "13. 12.2020_Otac Vladimir_Ostrog". Тип: audio/mpeg

У 27. недјељу по Духовима, 13. децембра 2020. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Светог апостола Андреја Првозваног, моливено је било у острошкој светињи.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је јеромонах Владимир, а саслуживали су му јеромонах Павле, протојереј Никола Маројевић никшићки парох, јереј Ранко Радоњић и јерођакон Роман, уз молитвено учешће острошког монаштва и вјерног народа.

На крају богослужења сабранима је бесједио о. Владимир, који казао да зарад неке формалне, обредне стране религије, никако не треба заборавити свог ближњег.

– Често нам нека религиозна страна послужи да испунимо нешто спољашње, а да оно суштинско заборавимо. Да немамо љубав према брату, да немамо самилост с оним који страда, али да смо зато ту да формално нешто испунимо. Често ми сами, ја први, хватам себе како погледам да ли ћу да поједем нешто што на примјер има трагове млијека, а не обратим пажњу да ли има трагова да не кажем братомржње, али трагова неосјетљивости према болу ближњега – казао је о. Владимир.

Додао је да је страшна ствар кад неосјетљивим срцем човјек ”поједе свога брата”.

– Страшно је то што у религији то постоји, да су религиозни људи склони да ”једу” ближње своје. То је страшно, да би испунили нешто формално, а то није служење Богу. То је један празни закон који је одстрањен од љубави према ближњем, формалан, Богу туђ. Зато драга браћо, да бисмо љубили Бога, морамо да љубимо ближњег. Морамо да га пазимо и чувамо у срцу своме, да носимо брата свога на плећа своја – рекао је о. Владимир.

Подсјетио је на ријечи Господње апостолима да носе бремена једни других и да тако испуне закон Христов.

– Није рекао испуните закон Христов тражећи шта ћете појести и попити, него љубите своју браћу и тако испуните закон Христов. Преко човјекољубља се испуњава богољубље и то показује данашњи апостол Андреј који је прво измисионарио свога брата, отишао код Петра и привео га Христу – објаснио је о. Владимир и помолио се да Бог подари свима ревност да обрате ближње своје и оне даљње, да их све приведемо јединству вјере у заједницу Цркве Божије.

Извор: Манастир Острог