Pozivnica Veliko I Slavno Ime Njegos

ЈУ Музеји и галерије Никшић: Серијал предавања “Велико и славно име Његош”

ЈУ Музеји и галерије Никшић поводом 170 година од упокојења Петра Другог Петровића Његоша, организује у Градској кући серијал предавања на тему: Велико и славно име Његош. 

 

Др Радоје Фемић одржаће у петак, 12. новембра у 19 часова,  предавање на тему: Његошево пјесничко дјело “или искра бесмртнога огња”. Медијатор вечери биће Марина Кораћ.

У суботу, 13. новембра у 19 часова, биће приређена предавања др Дарка Ђога и Александра Ћуковића на тему: Петар Други Петровић Његош наш културни образац. Медијатор ће бити Светлана Томић.

На тему Његошева идеја нације, у недељу 14. новембра у 19 часова, говориће уредник Српске књижевне задруге др Душко Бабић. Модератор треће вечери ће бити проф. Весна Тодоровић директор ЈУ Музеји и галерије Никшић.

Изабрана творенија част чине своме Творитељу (Његош)

Од када се као духовни и свјетовни владар, на цетињском трону,  појавио послије владавине свога умнога стрица Светога Петра Цетињског, као млади владика, владар и национални пјесник, Петар Други Петровић Његош изазвао је, а и данас још више изазива, дивљење и величање на једној страни, али и порицање, негирање и оспоравање на другој.

Двије хиљаде тринаесте године смо прославили двјестоту годишњицу пјесниковог рођења, а ове године (2021) навршава се сто седамдесет година од  његове смрти.  Његош се упокојио 19. октобра 1851. године, на исти дан када је двадесет и једну годину прије тога датума преузео власт. Овај дуги временски период у животу и култури нашега народа, послије Његоша, донио је нова искушења, историјско-политичка помјерања и рјешења која нијесу увијек одговарала нашем народу, али у лику и дјелу свога највећег сународника и мислиоца, као у неком сабирном сочиву и огледалу свог националног бића,  као народ и као појединци, увијек смо могли да провјеримо свој став, однос и мјеру у понашању према себи и према свијету који нас окружује. И ова годишњица треба да нам послужи да се сјетимо великог пјесника и да се вратимо читању и разумијевању његовог дјела.