Митрополит Јоаникије

Катедра: Митрополит црногорско-приморски Јоаникије- ”Подвиг поста у свјетлу васкрсења”

Име: 23.03.2022-KATEDRA -MITROPOLIT JOANIKIJE- POST U SVIJETLU VASKRSENJA; Опис: Митрополит Јоаникије- Подвиг поста у свјетлу васкрсења Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је у огранизацији Српске православне црквене општине будванске, одржао 20. марта 2022. у Академији знања у Будви, предавање на тему: ”Подвиг поста у свјетлу васкрсења”.

Госта предавача и све присутна, поздравио је ђакон Павле Љешковић, подсјетивши да је календарски почело прољеће и такође се осврнувши на апологетски термин ”прољеће душа”, који се односи на пост. Његово високопреосвештенство је у уводу образложио сам назив Велики пост и Света четрдесетница, а затим говорио о катихуменату, о припреми за Свето крштење у току Часног поста. Говорио је о значају тјелесног поста, као важном аскпекту, али ипак првој степеници поста, а тешко је научити духовни пост. ”Тјелесни пост када постимо једну, двије и три године, лако се савлада и навикне се, али годинама постимо и тешко нам је да научимо шта је духовни пост”, нагласио је и додао да и када нешто мало знамо, увијек увиђамо колико још можемо научити. ”Духовни пост се крши ако робујемо злопамћењу, ако се нисмо ослободили од злих ријечи, мисли, злих навика, злих склоности, ако нијесмо научили да се миримо са ближњима, да тажимо опроштај и да га дамо ако неко то од нас тражи”, рекао је Владика Јоаникије и додао да бађ зато овај пост и започињемо чином праштања, након вечерњег богослужења на покладе. Објаснио је да тек после 40 дана улазимо у срж овог великог подвига, кад се осјећамо да нисмо више сами, када дође Велика недеља, ми оприсутњујемо ту стварност великих дјела Божијих.

Митрополит Јоаникије је говорио и о Светом Григорију Палами, коме је посвећена ова недеља Часног поста.