Jeromonah Jeftimije Škuletić

Katedra: Jeromonah Jeftimije Škuletić- „I namuči se dovijeka i živjeće do kraja“

Ime: 27.03.2019 Katedra o. Jeftimije Skuletic I namuci se dovijekai zivjece do kraja; Opis: I namuči se dovijeka i živjeće do kraja Tip: audio/mpeg

U ovogodišnjem velikoposnom ciklusu predavanje i duhovnih večeri u kripti Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, u subotu, 23. marta, jeromonah Jeftimije Škuletić, nastojatelj manastira Piva, održao je predavanje na temu „I namuči se dovijeka i živjeće do kraja“.

Govoreći o temi za koju je odabrao stihove iz Psaltira: „I namuči se dovijeka i živjeće do kraja“, otac Jeftimije je kazao da se ona tiče našeg života, koliko imamo muke i boli. On je kazao da nam i sam Grigorije Palama kroz njegovo učenje pokazuje korijenite razlike između života Istočnog i Zapadnog hrišćanstva:

„Skoro nikakvih dodirnih tačaka, s jedne strane izraziti racionalizam, a s druge viđenje tavorske svjetlosti. Kako je govorio jedan profesor pravoslavlje je opipljivo, a filozof Tartulijan da je duša po prirodi hrišćanska. Sve što je istinito, čovjek osjeti, manje ili više, u zavisnosti kakav život vodi i koliko je čisto njegovo srce. Tako i viđenje tavorske svjetlosti Grigorija Palame, njegovo učenje, predstavlja negdje simbol pravoslavlja.“

Istakao je otac da je podvižnički život u suštini tema predavanja. Podsjetio je da je Bog Adamu, kad je iz raja izašao, kazao da će zemlja biti prokleta i da će rađati trnje i korov, a on će s mukom jesti od nje u znoju svom, dok se ne vrati u zemlju od koje je uzet, jer je zemlja i u zemlji će otići. Pojasnio je da iako neki kažu da je tu Bog prokleo Adama, ustvari nije tako. To bi isto bilo, objasnio je, kao kad bi mi nekom govorili da se ne drogira, ali on hoće. I posle godinu dana mu saopštite da će zbog droge biti zavisan i da će izgubiti svoj karakter.

„To je bio i blagoslov, jer ako gledate oni koji diluju drogu, kockaju se.., pa zarade ogromne pare, ali ne trudom i znojem, vidite da su njihovi likovi izopačeni. Čovjek cjelomudren postaje upravo ako u trudu i znoju jede svoj hljeb“, kazao je, između ostalog, jeromonah Jeftimije Škuletić.

Otac Jeftimije, prije nego što je došao u pivski manastir bio je više godina starešina drevne nemanjićke svetinje manastira Kosijerevo u Hercegovini, gdje je i započeo svoj monaški podvig. Prije monašenja otac Jeftimije je bio profesor u nikšićkoj gimnaziji i pripada grupi profesora koji su digli svoj glas protiv progona srpskog jezika i ćirilice u crnogorskim školama, zbog čega su svi ostali bez posla.