2

Katedra: Katiheta Branislav Ilić-“Bogoslužbeno veličanje Presvete Bogorodice”

Ime: 14.10.2020 Katedra Branislav Ilic BOGOSLUZBENO PRAZNOVANJE PRESVETE BOGORODICE; Opis: Bogoslužbeno veličanje Presvete Bogorodice Tip: audio/mpeg

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog dr Irineja, u četvrtak, 8. oktobra 2020. godine, u Svetosavskom domu pri Svetojovanovskom hramu u Bačkoj Palanci, na poziv Crkvene opštine Bačka Palanka a u okviru duhovnih svečanosti Pod Pokrovom Bogorodice, katiheta Branislav Ilić održao je predavanje na temu „Bogoslužbeno veličanje Presvete Bogorodice”.

Prema rečima predavača nema pravoslavnog bogosluženja u kome se Presveta Djeva ne veliča i ne proslavlja kao Prisnodjeva i Bogorodica. Sva tri bogoslužbena kruga kojima se molimo – dnevni, sedmični i godišnji, ispunjena su pesmama, molitvama i službama Bogorodici. Njoj su upućene molitve Povečerja, Njoj se uznose tropari malih i velikih časova, Njeni su kanoni, bogorodični i krstobogorodični Oktoiha, Njeni su dogmatici, Njoj je upućen molitveni vapaj na kraju svake velike i male jektenije, naglasio je predavač i tok predavanja nastavio objašnjenjem velikih praznika u čast Presvete Bogorodice.

U razgovoru sa vernim narodom posle održanog predavanja predavač je podsetio da naš narod vekovima gaji posebno poštovanje prema Presvetoj Bogorodici te stoga nije slučajno da su naše najveće svetinje posvećene nekom od praznika Presvete Bogorodice.