Патријарх српски Г. Порфирије

Катедра: Патријарх Српски г. Порфирије-“О миру”

Име: 04.10.2021 KATEDRA Patrijarh Porfirije O MIRU; Опис: Предавање Патријарха српског Г. Порфирија о миру у Сремским Карловцима Тип: audio/mpeg

Уважени слушаоци Радио Светигоре, у вечерашњем серијалу “Катедра” вашој љубави и пажњи препоручујемо да чујете предавање Његове Светости Архиепископа Пећког Митрополита Београдско-карловачког и Патријарха Српског г. др Порфирија, које је одржао у Сремским Карловцима у свечаној сали Богословије Светог Арсенија Сремца 16. септембра 2021. године, на празник Светог Јоаникија, првог Патријарха српског

После парастоса чувеном српском пјеснику Алексију Бранку Радичевићу, које је служио у Саборној цркви у Сремским Карловцима, Његова Светост је у оквиру јубиларне манифестације “Бранково Коло”, која се ове године одржава по педесети пут, одржао веома занимљиво предавање о миру.

Прије предавања Његове Светости поздравно слово упутио је пјесник и књижевник Ненад Грујичић, директор манифестације Бранково Коло.

Говорећи о миру, Патријарх српски Господин Порфирије подсетио је на личност и дело Владете Јеротића, њихову духовну и животну везаност, и, коначно – доласке и предавања на Бранковом колу током протеклих деценија..

Патријарх је рекао да је потребно да се сабирамо, напајамо новом енергијом, да сабирајући се у себи, сабирамо и са самим Господом, Творцем, Поетом, Песником, говорећи српским језиком а данас нас је пјесник Бранко Радичевић као магнет привукао.

Свјатјејши Патријарх Порфирије отворио је и занимљиво питање на тему Бранка Радичевића као пјесника романтизма наглашавајући да он јесте то, али не само то, већ и пјесник-хришћанин који осећа и слави Творевину Божју као дело Песника-Створитеља:

„Мени се чини да постоји једна метафизичка носталгија, дубља романтика која је заправо један дубоки хришћански максимализам и реализам, али баш зато што је хришћански, јеванђелски, он надилази оквире стварности и у том смислу је виши ниво романтизма који није сусрет са лепотом или сусрет са целовитошћу али остаје с ове стране лепоте и целовитости,“ казао је Патријарх о стваралаштву Бранка Радичевића.

„На сваком кораку реч Мир је реч која се чује. Најчешће под миром имамо на уму спољашње вредности те категорије, тако да данас говоримо о политичком, о социјалном миру, и делимично дотичући појединца, говоримо о унутрашњем миру, када говоримо о психолошком миру… Мир, најједноставније говорећи је одсуство конфликта, одсуство сукоба, одсуство ратова, где најчешће одсуством конфликата различити актери мира остају свако на својој позицији без било какве спољашње комуникације и друштвеног прожимања… “ казао је Патријарх Порфирије говорећи даље о социјалном и психолошком миру и задобијању унутрашњег мира са Господом, а тиме и мира са људима у окружењу, посебно говорећи о Светом Серафиму Саровском и његовој чувеној реченици: Стеци мир у себи па ће онда хиљаде људи око тебе и читава творевина са којом си у комуникацији, наћи мир у теби.

Свјатјејши Патријарх Порфирије истакао значај јеванђеоских порука и таквога начина живота као својеврсни рецепт за постизање мира у себи, са другима, али и – у хармонизацији Неба и Земље кроз аспект постигнутог мира у људима.

Александар Вујовић