Otac Dr Oliver Subotic

Katedra: Predavanje „Digitalni izazov“ sveštenika dr Olivera Subotića

Ime: 26.12.2018 KATEDRA-Oliver Subotic-Crkva u vremeanu globalizacije; Opis: Predavanje "Digitalni izazov“ sveštenika dr Olivera Subotića Tip: audio/mpeg

U kripti Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici održano je predavanje na temu „Digitalni izazov“.

 

Predavač je je bio prezviter dr Oliver Subotić, upravnik Centra za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija SPC. Organizator predavanja je bratstvo Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a ovo je bilo drugo u ciklusu predavanja tokom božićnog posta.

Otac Oliver Subotić je približio izazove današnjice, u eri digitalnih, informacionih tehnologija koje su naša svakodnevica, objašnjavajući pritom šta je to što nas izaziva u „binarnoj civilizaciji“, ukazujući kakve se sve promjene dešavaju oko nas, među nama i u nama samima pod uticajem savremene tehnologije.

Po njegovim riječima, u svijetu binarne civilizacije, mnogo je izreklamiranih mišljenja, blogerske dijalektike, tviterskih stoslova, a tako malo ličnog, tj. istinskog životnog iskustva.

Otac Oliver se osvrnuo i na sam pojam onoga kako je on naziva: binarne civilizacije. Binarna civilizacija, kaže on, nipošto nije bezazlena budući da falsifikuje i crkveni način postojanja, što može da poljulja naše temelje izvorne crkvenosti.

Predavanje je otac Oliver završio pozivom na podvižnički odnos prema tehnologiji, koji podrazumjeva rasudljivu i kritičku primjenu.