Monah Dr Pavle Kondic

Монах др Павле Кондић

Катедра: Предавање др Павла Кондића са научног скупа посвећеног 800-годишњици Митрополије дабро-босанске

Име: 05.11.2021 katedra-Otac Pavle Kondic-predavanje; Опис: Историчар др Павле Кондић Тип: audio/mpeg

У организацији митрополије Дабро-босанске и њеног Одбора за обиљежавање 800-годишњице аутокефалности Српске православне цркве и оснивања Епархије дабарске у манастиру Светог Николаја код Прибоја на Лиму, те Богословског и Философског факултета Универзитета Источно Сарајево, а под благословом и покровитељством Његовог Високопреосвештенства митрополита дабробосанског Господина Хризостома одржан је научни скуп посвећен 800-годишњици Митрополије дабро-босанске.

Овај значајни симпосион одржан је под сводовима Богословије “Светог Петра Дабробосанског” у Фочи у периоду од 1. до 3. октобра ове године.

Кроз стручна и надахнута предавања, дискусије и научне закључке учесници симпосиона изнова су бацили ново свјетло на дугу историју ове митрополије, њен значај, али исто тако и на њено велико страдалништво.

На овом научном скупу своје излагање имао је и историчар, др Павле Кондић, управник Архива Митрополије црногорско-приморске.

Он је говорио на тему: „Свједочење митрополита пећког Гаврила Дожића о страдању свештенства и народа на простору Фоче, Калиновика и Горажда почетком Великог рата”.