Konrad Smid

Катедра: Проф. др Конрад Шмид- „Ко је написао Тору?“

Име: 17.04.2019 Predavanje na temu Ko je napisao Toru prof. dr Konrada Smida; Опис: Проф. др Конрад Шмид- Ко је написао Тору? Тип: audio/mpeg

Крајем октобра 2018 године на позив Библијског института, Православни богословски факултет посетио је проф. др Конрад Шмид, професор старозаветне библистике и историје раног јудаизма Теолошког факултета Универзитета у Цириху и тренутно један од водећих светских старозаветника.

Професор је одржао током своје посјете два предавања.

Прво, главно предавање, на тему „Ко је написао Тору?“ одржано је у пуном амфитеатру ПБФ.

Госта је у име факултета и Библијског института поздравио проф. др Родољуб Кубат, а предавању су присуствовали проф. др Предраг Драгутиновић, директор Библијског института, и доц. др Ненад Божовић, сарадник института.

Предавање је на српски преводио докторанд Ненад Зекавица.

Студенти свих година студија имали су прилику да у његовим предавањима чују најновије научне увиде у вези са питањем ауторства старозаветних списа. Проф. Шмид је у трагању за ауторима Петокњижја пратио развој писмености у древној Јудеји и Израиљу од 8-6. века пре Христа. Тада су бројна усмена предања по први пут записана те смо добили писмене обрисе онога што ће касније бити познато као Тора-Пентатеух. На то указује невероватно повећање бројности сачуваних писаних трагова у 8-6. в. пХ у односу на претходни период.

Богонадахнуте ауторе Петокњижја треба тражити у скупинама писменог старозаветног храмовског свештенства, у оквиру државних писарских школа као и пророчких братстава. Све ове тезе аутор је поткрепио бројним текстуалним сведочанствима.

Након предавања студенти су професору поставили бројна питања.