Milanka Tešović i Branislav Ilić

Katiheta Branislav Ilić- “Sveti Vasilije Ostroški misionar rečju i delom”

Milanka Tešović i Branislav Ilić: Sveti Vasilije je svetli ukras Srpske Crkve

Gost Televizije Hram, Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, bio je katiheta Branislav Ilić, član uređivačkog odbora “Pravoslavnog misionara” zadužen za odnose sa medijima

U okviru emisije “Živonosni istočnik“, u ponedeljak 12. aprila 2021. leta Gospodnjeg, katiheta Branislav predstavio je sadržaj novog, martovsko-aprilskog 378. broja “Pravoslavnog misionara”. Gost je govorio i o novoj emisiji Radio-Besede “Sveti Vasilije Ostroški – svedok Vaskrsenja“. Razgovor je vodila teolog Milanka Tešović, novinar Televizije Hram.

Ove godine molitveno obeležavamo 350-godišnjicu upokojenja Svetoga Vasilija Ostroškog, svetitelja koji je bio istinski misionar i rečju i delom, zato je sadržaj ovog broja “Pravoslavnog misionara” od velikog duhovnog i katihetskog značaja, prevashodno jer nam svaki tekst u tematskom delu predočava autentična svedočanstva iz života i misionarskog dela velikog čudotvorca Ostroškog, istakao je katiheta Branislav Ilić u uvodnom delu razgovora.

Često se dešava da pojam slobode pogrešno poimamo. Sloboda nije da radiš samo ono što želiš i kako želiš, već je istinska sloboda da stavimo svoj život u okvire hrišćanskog etosa. Mera našega života i mera naše slobode je Bogočovek Hristos, poučio je katiheta Branislav podsetivši na slobodu i pobedu pravde nad nepravdom koja je plod molitava Svetoga Vasilija.

Čineći osvrt na tekst o Ohridskom Prologu Svetoga Vladike Nikolaja, uvaženi gost je podsetio da nema pravoslavnog doma u kojem se pored Svetoga Pisma ne nalazi i Ohridski Prolog. Bila je ovo prilika da se prisetimo na nedavno upokojenog učenika Svetoga Vladike Nikolaja, arhimandrita Jovana (Radosavljevića). Novoprestavljeni arhimandrit Jovan je izdanak lelićkog kraja, služitelj Božji koji je prepoznat kao veliki duhovnik, znameniti profesor i učitelj života po Bogu, ali pre svega, monah celim svojim bićem, ukazao je novosadski katiheta.

U okviru drugog dela razgovora bilo je reči o novoj emisiji na talasima Radio-Besede, Eparhije bačke, pod nazivom “Sveti Vasilije Ostroški – svedok Vaskrsenja”. Navedena emisija koja se realizuje blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa novosadskog i bačkog dr Irineja, predstavlja doprinos molitvenom obeležavanju 350-godišnjice upokojenja svetog i bogonosnog oca našeg Vasilija, čudotvorca Ostroškog. Ovo je izuzetna prilika da, kroz ciklus od deset emisija, ukažemo na sve važnije detalje iz Svetiteljevog žitija, počev od njegovog čudesnog rođenja i vaspitanja u pobožnom roditeljskom domu, do odlaska u manastir i njegove hirotonije u arhijerejski čin, naveo je autor emisije.

Na kraju ovog nadahnutog razgovora gost je preneo molitvene pozdrave celokupne redakcije “Pravoslavnog misionara”, na čelu sa prezviterom dr Oliverom Subotićem, te zablagodario redakciji Televizije Hram na saradnji, a posebno Milanki Tešović, na ljubavi i avraamovskom gostoljublju koje svesrdno izražava kao novinar i neumorni medijski delatnik Televizije Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Izvor: Pravoslavni misionar