Kosmetska Kandila

Kosmetska kandila XC

Ime: 26. 06. 2021 KOSMETSKA KANDILA KOVIC I ZAHAR; Opis: Vidovdan Tip: audio/mpeg

U susret Vidovdanu vašoj pažnji preporučujemo razgovore iz arhive našeg Radija koje smo za ovu emisiju 2019. godine vodili sa prof. dr Milošem Kovićem i Milutinom Popovićem Zaharom

 

  • Miloš Ković: “Sa Kosova se ne vraćamo isti. Kosovo je “grdno sudilište” za cio svijet”
  • Milutin Popović-Zahar – otkriva kako je stvorio pjesmu Vidovdan

 

O Vidovdanu 2019. ljeta Gospodnjeg na Radiju Svetigora počela je nova emisija ,,Kosmetska kandila“, emisija o svetinjama Svete srpske zemlje i aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

O Kosovskoj bici, svetolazarevskom zavjetu, refleksijama kosovskog boja do naših dana razgovarali smo sa srpskim istoričarem prof. dr Milošem Kovićem vanrednim profesorom na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Milos Kovic- Foto Marija Jankovic“Potrebno je da čuvamo i sačuvamo Zavjet. Mi treba da čuvamo naše zavjete i našu vjeru i onda ćemo pobijediti. Ne treba se plašiti, treba sačekati, treba se sačuvati, ako treba i junak biti, (što ne moram ni da govorim našim Srbima u Crnoj Gori), koji su to junaštvo mnogo puta dokazali. Ovo sada je samo jedan istorijski trenutak, koji će proći, a mi, naša djeca i naši potomci ćemo ostati. Ukoliko ostanemo u Zavjetu mi ćemo pobijediti, ukoliko ga napustimo- izgubićemo. Iako ja zaista imam bezgraničnu vjeru u istorijsku sudbinu i istorijski vhod u pogledu srpskog naroda ipak je mnogo toga na nama. Mi sad imamo slobodu da odaberemo a sa slobodom dolazi i odgovornost. Onako kako odlučimo, tako će nam i biti. Na Kosovu se svačiji trag brzo prepozna. Kažite mi šta mislite o Kosovu i ja ću vam reći ko ste. Jer, tada svjedočite o sebi-o svom moralu, vjeri, tazumu i obrazovanju“-kaže dr Ković.

O tome kako je nastala pjesma ,,Vidovdan“ govorio nam je tvorac jedne on najčuvenijih, najpopularnijih i najomiljenijih pjesama među Srbima Milutin Popović Zahar magistar i doktorant međunarodnog prava, kompozitor, aranžer, violinista, poeta i slikar.

Milutin Popovic Zahar“Vidovdan” je čuvena patriotska pesma koju je Zahar napisao 1989. kao jednu od deset za izdanje RTS-a, povodom 600 godina Kosovske bitke. On kaže da mu više od svega znači blagoslov blaženopočivšeg Patrijarha Pavla koji je dobio nakon prvog izvođenja ove pjesme.

“Pjesma je nastala tako što sam ja pozvan od strane direktora PGP-a i on je rekao da ga je zamolio sekretar patrijarha Pavla da se, pre proslave 600 godina od Kosovskog boja, napravi 10 pesama o Kosovu. Izbor je pao na mene, ne znam kako ni zašto. Bilo je tu i drugih dobrih kompozitora, ali ja sam dobio i izgleda da sam opravdao poverenje. To je najbolje što sam uradio u životu. “Vidovdan” peva pola sveta, ne samo Srbi – kaže Zahar.

Slobodanka Grdinić