Kosmetska Kandila

Косметска кандила XCI

Име: 03. 07. 2021 KOSMETSKA KANDILA VIDOVDAN U GRACANICI I NA GAZIMESTANU; Опис: "03. 07. 2021_KOSMETSKA KANDILA_VIDOVDAN U GRACANICI I NA GAZIMESTANU". Тип: audio/mpeg

Видовдан на Косову показао снагу праве вјере у живога Бога

 

  • Патријарх Порфирије поручио овог Видовдана у Грачаници: Гледајући Видовданом и Грачаницом, гледамо Христом и све видимо као браћу
  • Патријарх Српски поручио са Газиемстана: Кнез Лазар и свети косовски мученици показали су пут којим треба да идемо
  • Митрополит Јоаникије на Газиместану: Косовски завјет је темељ слободе
  • Митрополит Јоаникије поручио из Високих Дечана: Божија милост грије наш род преко косовско-метохијских светиња

 

Митрополит Јоаникије ГазиместанЊегово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски Г Јоаникије након прославе Видовдан у Грачаници и на Газиместану посјетио је манастир Високи Дечани гдје га је топло дочекала братија ове Свете обитељи на челу са Игуманом Архимандритом Савом (Јањићем). Након дочека архијереја служена је доксологија и вечерња службу.

Владика Јоаникије обратио се братији пастирским ријечима духовног укрепљења, написао је на свом Фејсбук профилу архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани.

 

Украдена застава СПЦ са улаза у манастир Грачаницу

У ноћи између 29. и 30. јуна украдена је црквена застава СПЦ са улазне капије манастира Грачанице која се повремено истиче на том месту, за велике црквене празнике или свечаности. На друштвеним мрежама појавила се слика маскираног лица са заставом Албаније како гази црквену заставу. Имајући у виду величину заставе реч је о застави која је скинута са улаза у манастир.

Овај најновији инцидент показује повећани степен угрожености верских права и слобода и уопште безбедности објеката СПЦ на Косову и Метохији.

Застава СПЦ је српска тробојка са знаком крста и четири оцила, што је регулисано Уставом СПЦ. Овај симбол потиче још из раних хришћанских времена и симболизује Христа као цара над царевима.

Епархија рашко-призренска пријавила је овај инцидент Косовској полицији уз захтев да се манастир додатно обезбеди.