Kosmetska Kandila

Косметска кандила XCV

Име: 14. 08. 2021 Kosmetska kandila Djedov sabor rajo vojinovic otac jovan; Опис: Ђедов сабор Тип: audio/mpeg

Отац Јован Цветковић: ,,Своји на своме у Осојану ћемо обнављати себе, своје душе и своје светиње“

Рајо Војиновић: ,,Радујем се што сам на ,,Ђедовом сабору“ учествовао у васкрсењској радости мјештана Осојана“

 

Отац Јован Цветковић, парох из Осојана, преносећи слушаоцима емисије ,,Косметска кандила“ Радија ,,Светигора“ своје утиске са Сабора којим су Срби из Осојана прославили двадесету годишњицу повратка на своја огњишта посвећеног блаженопочившем Митрополиту Амфилохију, казао је да је велики благослов за мјештане овог метохијског мјеста слављење Митрополита Амфилохија и одржавање ,,Ђедовог сабора”.

,,У току три дана Сабора осјећали смо живо присуство, љубав, радост и благослов Митрополита Амфилохија. Своји на своме, у Осојану, ћемо обнављати себе, своје душе и своје светиње“- поручује отац Јован Цветковић који је позвао своје парохијане да се ,,све док је последњег Српчета у Осојану слави ,,Ђедов сабор”.

“Радујем се што сам на ,,Ђедовом сабору“ учествовао у васкрсењској радости мјештана Осојана“- казао је Радију ,,Светигора“ уредник истоименог часописа Митрополије црногорско-приморске Рајо Војиновић народни гуслар који је уз струне гусала разгалио срца мјештана Осојана на првом “Ђедовом сабору“ посвећеном блаженог спомена Митрополиту Амфилохију.

 

Рајо Војиновић нам преноси дирљиве утиске које носи са ,,Ђедовог сабора“ и сусрета са мјештанима Осојана, који су пролазећи тешко распеће од 1999. године наовамо, како рече Митрополит Јоаникије, доживјели мали Васкрс.

“На лицима наше браће у Осојану видљиво је страдње али и Васкрсење а посебно је дирљива та њихова радост због нашег доласка, та радост сусрета и сазнање да нису заборављени, да су уз њих увијек њихова браћа из Црне Горе“- каже Рајо Војиновић.

Војиновић, који је више од деценију, пратио блаженопочившег Митрополита Амфилохија, радујући људе својом пјесмом уз струне гусала, сјетио се и потресних сцена са сахране дјечака Панта Дакића и Ивана Јововића у Гораждевцу гдје је пратио Митрополита који је служио опијело а исто тако и свог одласка у Грачаницу након злочина у Ливадицама, наглашавајући и значај нашег Радија у тим тешким тренуцима за наш народ.

У ,,Косметским кандилима“ доносимо и пјесму Бановић Секула и Јован Косовац коју уз гусле пјева Рајо Војиновић.

Слободанка Грдинић