Kosmetska kandila

Kosmetska kandila LXXVI

Ime: 27. 02. 20121 76 KOSMETSKA KANDILA Patrijarh sa Kosova Otac Ilarion; Opis: Emisija-Kosmetska kandila Tip: audio/mpeg

 Otac Ilarion (Lupulović): “Naš Patrijarh Porfirije Dečanac“

,,Od Patrijarha srpskog Porfirija očekujemo očinsku zaštitu i podršku u dramatičnim vremenima u kojima se nalazimo. Kako nama monaštvu i sveštenstvu tako i vjernom narodu potrebna je Patrijarhova mirotvoračka utjeha ljubavi, kao zalog opstanka i budućeg povratka na Svetu srpsku zemlju. Srpski Patrijarh treba da nam pomogne da svoju službu i nadalje vršimo predvođeni našim Vladikom Teodosijem, koji je na raspeću zajedno sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom Raško-prizrenske Eparhije. Zato je potrebno da naša Crkva funkcioniše kao Tijelo Hristovo kome je glava Hristos a svi mi udovi Njegovi u kome sve ima svoj poredak, gdje će svetovne vlasti vršiti svoju, a crkvene svoju službu na Bogom povjereni način a i svako od nas u skladu sa svojim pozivom i darovima, u slavu Božiju“- kazao je, između ostalog, Arhimandrit Ilarion (Lupulović) iguman manastira Draganac.

Otac Ilarion (Lupulović)Otac Ilarion kaže da je Patrijarha Porfirija upoznao kada je počeo da odlazi u crkvu i da ga je vrlo brzo zavolio kao čovjeka vrlo bliskog njegovom srcu.

,,Svaki moj susret sa Patrijarhom Porfirijem Dečancem za mene je bio utjeha i radost. Slika sadašnjeg Patrijarha, u meni, vezana je za Koviljsko bratsvo gdje sam ga vidio najprije kao monaha koji je krenuo za Svetim Savom. Živeći u monaškim zajednicama monaški život Patrijarha Porfirija Koviljca tekao je na jedan zdrav i dubok način. Amin i aksios povodom ustoličenja Patrijarha Porfirija koje iz manastira Kovilj, čiji je on domaćin, gromoglasno odjekuje najbolje svjedoči o njemu“- kazao je otac Ilarion.

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije ustoličen je u najsvetiji tron Pećke Patrijaršije kao 46. poglavar Srpske Pravoslavne Crkve.

Govori se ovih dana dosta o našem Patrijarhu i govoriće se ako Bog da ali ona najsvetija nit koja se projavljuje kroz njegovu biografiju, njegov monaški život, je nit njegove vezanosti za Svetu Srpsku zemlju Kosovo i Metohiju. Naš Patrijarh sa Kosova je svoje vlasi položio u Sveti kivot Svetog Kralja Stefana Dečanskog, gdje ga je 1985. godine u manastiru Visoki Dečani zamonašio Vladika Bački Irinej.

Ovo izdanje emisije ,,Kosmetska kandila“ posvetili smo Svjatejšem Patrijarhu Porfiriju koji će ako Bog da, kao živo kandilo vjere Srpske Pravoslavne Crkve, sa Trona Pećkih Patrijaraha, na mnogaja ljeta svijetliti i osvjetljavati Srpsku pravoslavnu Crkvu i našu stradalnu Svetu zemlju Metohiju i Kosovo.

Otac Ilarion: “Zbog blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija Crna Gora nam je postala najbliža svojta i druga kuća“

Otac Ilarion se sjetio i veza prethodnika Patrijarha Porfirija na tronu Srpskih Patrijaraha, blaženopočivših Patrijarha Pavla i Irineja ali i nemjerljivog uticaja našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, posebno u vrijeme najvećeg stradanja kada je stizao gdje niko drugi nije mogao kako bi opojao mučenike i pomogao onima koji su ostali za njima, mošaštvu koje je ostalo da čuva naše najveće Svetinje i da doliva ulja u njihova kandila i vjernom narodu koji je ostao da čuva srpska ognjišta da se ne ugase.

“Mitropolit Amfilohije je bio najbliži rod našeg monaštva. Bio je onaj dobri stric koji dolazi u naš dom, donoseći sa sobom utjehu. Samo Mitropolitovo prisustvo nas je blažilo, tješilo i blagosiljalo. Nismo ga puno pitali, dovoljno je bilo samo da ga gledamo i slušamo. Neprocjenjiva je bila utjeha koju je Bog, preko njega, davao Crkvi svojoj. Zbog njega nam je i Crna Gora postala kao najbliža svojta i druga kuća. Mitropolitov lik se najbolje vidio u vašim litijama koje su jedno od čuda koje sam doživio za svoga života. Litije u Crnoj Gori su najveće čudo savremenog doba u kome se vidi preobražavajuća sila Hristova koja djeluje kada mi to Gospodu dozvolimo. U Crnoj Gori se Hristu dalo prostora za djelovanje jer je na čelu tih litija bio hristoliki Mitropolit Amfilohije. Neka bi njegove molitve i dalje bile sa nama jer su potrebne, posebno nama na Kosovu i Metohiji, našem Vladiki Teodosiju, monaštvu, sveštenstvu i vjernom narodu. Nadamo se da će, po slobodi koju je dobio pred Gospodom, naš Mitropolit Amfilohije sada još jače biti sa nama pružajući nam molitvenu utjehu“ – kaže otac Ilarion.

Otac Ilarion kaže da se na Kosovu opredjeljenje za Carstvo nebesko ili opredjeljenje ovo što se zove savremeni svijet najbolje vidi. Vidi se ljepota Božijeg svijeta uz sve bolesti koje on nosi na svom tijelu.

“U ovo vrijeme posebno je Eparhiji raško-prizrenskoj potrebna suštinska i bratska podrška koja najviše može da pomogne opstanku našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Bitno je da se Vladiki Teodosiju i njegovim saradnicima pruži podrška za očuvanje žive Crkve u borbi za naša prava, bezbjednost, imovinu i identitet. Potrebna nam je podrška sa svih strana. Ovdje je narod navikao na incidente i naučio da živi sa tim. Većina znaju zašto su ostali na Kosovi Metohiji, znajući da postoji slatki Bog i slatka Crkva a da je obličje ovoga svijeta sklono promjenama i prolaznosti. Život na Kosovu nas opredjeljuje za ljepotu Božanskog“- kaže otac Ilarion i poziva sve da podršku, osim Kosova i Metohije, pruže i Crnoj Gori kako bi se nastavilo Sveto djelo našeg Mitropolta Amfilohija.

Slobodanka Grdinić