Kosmetska Kandila

Косметска кандила CIX

Име: 14. 01. 2023-KOSMETSKA KANDILA-Jelena Sreckov-o Svetoj Stefanidi Skadarskoj; Опис: Чујмо тишину мисли неугаслог кандила-Стефаниде Скадарске, Битољске и Дечанске Тип: audio/mpeg

Јелена Срећков: “Чујмо тишину мисли неугаслог кандила-Стефаниде Скадарске, Битољске и Дечанске“

 

Је ли света Твоја љубав са мном, као што је моја грешна с Тобом?-питала је, у својим исповједним писмима, Свог Небеског женика- Христа, Преподобна Стефанида Скадарска, Битољска и Дечанска. И нашла одговор и мјесто у Царству Његовом вјечном, прибројана лику Преподобних Његових.

Јелена Срећков 2Поводом седамдесепетогодишњице упокојења Преподобне Стефаниде глумица Јелена Срећков из Новог Сада, припремила је монодрану ,,Христе мој животу“ по исповједним писмима Стефаниде (Ђурчевић), која је 1963. године, у библиотеци манастира Високи Дечани, пронашао, дипломирани теолог Ристо Радовић, потоњи блаженог спомена Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у манастиру Високи Дечани.

У монодрами ,,Христе мој животу“ Јелена нам, на умјетнички, и пун љубави, начин представља неугаслу, вјечну, Свету љубав према Небеском женику Христу „подвижнице љубави Христове“, преподобне Стефаниде Скадарске, Битољске и Дечанске. Изливи вјечне љубави Богу нашем Преподобне Стефаниде заиста остављају без ријечи. Јелена је наше слушаоце упознала са дивним Светитељским ликом чудесне Српкиње Стевке Ђурчевић, потоње Стефаниде која је рођена у Враки код Скадра, са њеним житијем и неугаслим кандилом због кога је мученички пострадала од Њемаца на Велики петак 1945. године.

Чудни су путеви Господњи… Светост невјесте Своје Христос је пројавио управо преко нашег блаженог спомена Митрополита Амфилохија 1963. године.

“Као млад богослов Ристо Радовић је био задивљен Стефанидиним ријечима“-преноси нам Јелена свједочење самог Митрополита, који је са радошћу благословио настанак монодраме “Христе мој животу“.

Монодрама је први пут приказана прије годину и по дана а до сада је изведена три пута.

“Монодрама “Христе мој животу“ покреће људе и након њеног завршетка људи увијек желе да остану дуже у благодати Стефанидиних ријечи и да додадно сазнају још по неку ријеч о Преподобној. Глумац треба да поништи себе како би пренио истину. Имала сам духовну потребу да јавно пренесем исповједна писма ове дивне Светитељке“- каже Јелена.
Свједоци смо да сусрет са Светошћу мијења о чему нам и свједочи Јелена Срећков у овом разговору, рекавши да није више иста особа након сусрета са светитељским ликом преподобне Стефаниде.

“Често се питам да ли сам достојна да ја грешна говорим Стефанидине ријечи. Да ли сам достојна да упознам Митрополита Амфилохија, да будем свједок духовног празника на устоличењу Митрополита Јоаникија. Све ово вријеме осјећам Божију руку која ме води ка личном спасењу. Исто сам се осјећала и кад сам одлазила у манастир Ковиљ гдје је у то вријеме био игуман наш Патријарх Порфирије“- каже Јелена Срећков.

Јелена додаје да је из ове монодраме и исповиједних писама Преподобне Стефаниде најважније осјетити и схватити да је Христос жив и да можемо, да требамо сви да контактирамо са Њим молитвом, вјером и љубављу. Желим да што више људи чује ријечи Преподобне Стефаниде уз коју и ја узрастам на путу ка Христу“- каже Јелена чији контакт мејл је: jelenasreckov7@gmail.com, за све оне који желе да је контактирају како би приказивање монодраме могли да договоре у свом мјесту.

Слободанка Грдинић