Косметска кандила

Косметска кандила CLXII

Име: 02.12.2023-KOSMETSKA KANDILA-KOSOVOMETOHIJSKI GLASOVI OLIVERE RADIC U SKOPLJU; Опис: Вјерујем да ће и за Србе са Косова и Метохије доћи Васкресење Тип: audio/mpeg

Књига “Косовометохијски гласови” Оливере Радић промовисана у Скопљу

 

Оливера Радић: Вјерујем да ће и за Србе са Косова и Метохије доћи Васкресење

Оливера РадићУ Ораховцу још ничу ораси…

– казала је у једној својој пјесми Оливера Радић, која је 18. новембра 2023. године на промоцији у СПОНИ (Српском културно. информативном центру) окупила све оне који су хтјели да чују ријеч са нашег Косова, ријеч са наше Метохије, о голготи, о страдању Срба са овог светог мјеста, преноси портал СПОНА.

Наиме, СПОНА је те вечери била огњиште окупљања, а пламен око кога се ширила љубав, били су ,,Косовометохијски гласови“, књига записа Оливере С. Радић, професорице српског језика и новинара листа ,,Јединство“, јединог гласила Срба са Космета.

Упоређујући Оливерине ,,Гласове“ са дневничким записима блаженопочившег Митрополита Амфилохија са Косова и Метохије, у уводној ријечи, директор СПОНЕ Милутин Станчић се осврнуо на позната мјеста, људе, догађаје…, о којима Оливера пише, а који свједоче о трагичној судбини Срба са ове Свете земље, присјећајући се и својих боравака на Космету.

,,Заиста се осјети у Ораховцу та једна необичност свакодневља и увек када се тамо дође човек изгуби орјентир за простор, за време, годину, век, епоху. Да заправо тај трен тренутка живот тече својим током а да су заправо судионици неког простора који није од овог света. Е то сведочење, тај живот је Оливера Радић успела да сатка у књигу и то говори само о значају да у једном делу се нађу та сведочења, страдања и разговори. И књига је подељена на два дела. Први део су грозоморне сцене страдања, отмица, изазова, муцења у периоду пред бомбардовање.

Ратно стање је заправо трајало све време. Други део књиге где су 56 разговора са различитим људима, различитих професија које је окупило негде нешто заједничко а то је брига о Косову и Метохији, сведочење, деловање. Да л’ су то академици, спортисти, хуманитарци, обични људи, обичне професије… Кроз садржај књиге и кроз те људе може да се види и спознанство и спознаја нас самих и њихових удела и места, да ли је то Република Српска, Црна Гора, Македонија, Централна Србија или томе слично“ , рекао је Милутин Станчић, директор „Споне“.

Отети па нестали, свирепо убијени, силовани, брутално унакажени… они Срби који су преживјели, веома тешко опстају на овим просторима.

Присећајући се свог дјетињства при уласку у просторије СПОНЕ, Оливера Радић се сјетила и свог првог доласка у Скопље, где је њен отац, већ ожењен и као родитељ, служио војску.

Косовометохијски гласови 3У својим ,,Косовометохијским“ гласовима Оливера Радић деценијама уназад биљежи страдања Срба. Њене приче су гласови несталих, гласови осталих, гласови гробова, црквених великодостојника, гласови деце, гласови живе српске речи, наших топонима и наших имена и презимена, која сведоче о нашем вијековном постојању на овим просторима. О нашој најскупљој ријечи- Косову.

Оливера је казала да јој је драго да је могла да представи своју књигу у СПОНИ, како она каже ,,Топлом саборовалишту Срба у Скопљу“ .

,,Драго ми је да сам своју књигу могла да представим у Спони, топлом саборовалишту Срба у Скопљу. Скопље, Ораховац и Призрен увек су били повезивани и као културни центри, али и трговином. Такође су многи наши људи раније долазили да се лијече у здравственим установама овдје у Скопљу. Моја књига као што и њен назив говори преноси гласове са Косова и Метохије. Такође преноси гласове страдања људи и светиња. Ипак преноси и гласове васкрсења који се чују са звоном црквених звона и литургијским појањем пренетим кроз разговоре са владиком Теодосијем, игуманима, игуманијама, историчарима, писцима, појцима и обичним малим људима који опстају на својим огњиштима“. рекла је она и додала, „Истином сведочимо љубав према људима, уз наду да више никад неће бити рата и страдања“, поручила је Оливера Радић.

,,Верујем да ће и за Србе са Косова и Метохије доћи Васкресење“ – подвукла је на крају вечери професорка Оливера Радић у СПОНИ.

После официјалног програма, уз пјесму са Косова, присутни су наздравили чашом црвеног вина из Ораховца, дар Оливере Радић.

Књигу је 2021. године објавио Завод за уџбенике из Београда. Рецезенти књиге су проф. др Митра Рељић, као и др Александра Новаков.

Извор: СПОНА и Радио Гораждевац