Kosmetska kandila

Kosmetska kandila CLXV

Ime: 06.01.2024-KOSMETSKA KANDILA-POSJETA PATRIJARHA PORFIRIJA-KIM; Opis: "06.01.2024-KOSMETSKA KANDILA-POSJETA PATRIJARHA PORFIRIJA-KIM". Tip: audio/mpeg

Patrijarh Porfirije svojom posjetom i ljubavlju blagoslovio vjerni narod Kosova i Metohije o Božiću 2023.-2024. ljeta Gospodnjeg

 

Patrijarh Porfirije u Gračanici 

Gracanica Badnji DanNjegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije je na Badnji dan, 6. januara 2024. godine, služio svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica uz sasluženje preosvećene gospode episkopa: raško-prizrenskog Teodosija i hvostanskog Alekseja, vikar Patrijarha srpskog, arhimandrit Danilo i jeromonah Nikon, u molitvenom prisustvu monaštva i brojnog vernog naroda.

U besedi je Njegova Svetost, između ostalog rekao da naš pravoslavni srpski narod ima ono što nema nijedan drugi narod, a to je pozdrav koji jedan drugome upućujemo na dan Božića – Mir Božiji, Hristos se rodi. U toj riječi otkriva se naše opredeljenje, mi pokazujemo da smo Hristovi, da smo narod mira, ali u pravom smislu te reči i zato znamo da ne možemo želeti samo mir za sebe i da ne možemo imati mir za sebe ako želimo nemir i odsustvo mira drugima, našim komšijama. Ali, isto tako, i oni treba da znaju da ako hoće mir za sebe, ne mogu ga zadobiti i steći ukoliko žele nemir nama.

Patrijarh Porfirije uručio stipendije učenicima i studentima sa KiM

Patrijarh Porfirije podelio stipendije učenicima i studentima sa Kosova i MetohijeU okviru boravka u Gračanici na Badnji dan, 6. januar Njegova svetost Patrijarh srpski G. Porfirije je nakon svete liturgije u manastiru Gračanica, na svečanosti u gračaničkom Domu kulture uručio stipendije srednjoškolcima i studentima sa Kosova i Metohije. Stipendije su dodijeljene iz zadužbine jednog od najvećih crkvenih i prosvetnih dobrotvora i osnivača Prizrenske Bogoslovije Sime Andrejevića Igumanova.

– Ljubav je ono što je pokrenulo Simu Igumanova. Ljubav prema Bogu. Mi učestvujemo u toj ljubavi, kao i naša crkva izvršavajući Hristovo djelo Božje. Kada sijemo ljubav, ubiraćemo ljubav. Kao narod Hristov to moramo da znamo i kao narod pravoslavni, jevanđelski, to moramo da znamo i s tim da živimo nezavisno od naših posrtanja i slabosti. Tu poruku treba da šaljemo i svim drugim ljudima i narodima – rekao je na svečanosti Patrijarh Porfirije.

– Mi opstajemo na Kosovu i Metohiji voljom Božjom i pomoću Božjom i to je ono za nas najvažnije. Ta volja Božja se ogleda u svemu onome što mi danas proživljavamo na Kosovu i Metohiji, u našem raspeću, ali i u našoj obnovi – rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

,,Vaša svetosti u ime svih ovde prisutnih želim da vam poželim dobrodošlicu na vaše i naše sveto Kosovo i Metohiju. Vaša odluka da Božić ove godine i sve dane praznične provedete u vašem vekovnom sedištu, Pećkoj Patrijaršiji, da posetite naš verni narod i decu u Orahovcu, Velikoj Hoči, da posetite naše svetinje, Visoke Dečane, Gračanicu, Zočište jeste, kao što čusmo, izraz vaše božanske ljubavi koju gajite i imate u sebi prema svima nama. Ovi radosni praznični dani su za sve nas posebni upravo zbog vaše posete i vaše službe i vaših molitava koje ste zajedno sa preosvećenim vladikom Aleksejom, Ilarionom i sa vašim sveštenicima, sveštenomonasima, đakonima i vašom pratnjom prineli Bogu i rodu svome. Mi opstajemo na KiM voljom Božijom, pomoću Božijoj. I to je ono za nas najvažnije. Ta volja Božija se ogleda u svemu onome što mi danas proživljavamo na KiM, u našem raspeću, ali i u našoj obnovi čega su svedoci naše svetinje porušene, oskrnavljene, spaljene 99. i 2004. među njima i bogoslovija svetih Kirila i Metodija u Prizrenu. Eto voljom Božijom obnovio se rad Prizrenske Bogoslovije, a vi vaša Svetosti kao predsednik upravnog odbora zadužbine našeg najvećeg dobrotvora prizrenca Sime Igumanova sve činite da škola bogoslovska u Prizrenu funkcionište, da živi, radi, da profesori i radnici budu zadovoljni i učenici radosni i srećni. Ne samo Bogoslovija nego i mnogo, mnogo dece, učenika, studenata sa KiM imaju stipendiju, pomoć iz vaših ruku. Vi ste danas produžena ruka našeg dobrotvora Sime Igumanova i ovo delo koje činite jeste njegovo delo, a u suštini to je Božije jevanđelsko delo. Hvala  vam i živeli na mnogaja, mnogaja i blagaja ljeta“ kazao je Vladika Teodosije.

Dobrodošlicu Patrijarhu Srpskom poželio je domaćin institucije u kojoj je svečanost upriličena Živojin Rakočević direktor Doma kulture u Gračanici predsjednik Udruženja novinara Srbije.

,, Kada smo se jednom dogovarali o čemu će da govori vladika Porfirije u Domu kulture i kada smo pitali okolo šta bismo voleli da čujemo, većina je rekla neka govori o ljubavi. I hvala mu što je ove dane ljubavi podelio sa nama, jer se ljubav jedino umnožava kad se deli. I hvala mu za to deljenje ljubavi. Vaša svetosti, niko vam se u ovom trenutku i ovom vremenu nije više obradovao od kosovskih Srba, i njihova osnovna poruka je nemojte nas ostaviti! Vi možete da pređete put, zahvaljujući ljubavi, od najmoćnijih do potpuno ostavljenih. To je ono što nam treba i to je ono što smo u vašoj besedi danas čuli. U ovom trenutku vi ste ušli i u onu crkvu u Rakitnici Svetog Arhangela Mihajla, kod Podujeva, koja nam je oteta pa je ponovo vraćena. Vi ste ljubavlju otvorili njena vrata, kao i stotine drugih do kojih teško ili nikako dolazimo. Naravno, mi danas, ovim povodom, moramo svi da se poklonimo pred čika Simom Igumanovim koji nas sabira u svim vremenima, vi ste domaćin te škole, i te kuće, kao i naš vladika Teodosije koji se tako očinski stara da naša Bogoslovija i naša crkvena i ukupna prosveta izgledaju bolje“- poručio je Živojin Rakočević.

U ime dobitnika stipendija Zadužbine govorika je Anica Savić, student Akadamije strukovnih studija odsek – vaspitač.

Svečanosti je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop hvostanski g. Aleksej i arhimandrit Danilo, upravitelj Zadužbine Sime Igumanova.

Na prigodnoj svečanosti učestvovali su Vizantijski hor „Mojsije Petrović“ iz Beograda, Baletska škola Doma kulture „Gračanica“, Muzička škola „Stevan Mokranjac“ Priština i nagrađivani mladi umetnici  Pavlina Radovanović, Andrej Mihajlović, Helena Inić i Helena Popović sa profesorom Nemanjom Đorđevićem.

Brigom za mlade i njihovo školovanje nastavlja se velika prosvetna misija koja je, zahvaljujući idejama i trudu Igumanova ostavila duboke tragove u srpskoj duhovnosti, prosveti i kulturi.

Treći dan posete poglavara Srpske pravoslavne Crkve Kosovu i Metohiji započeo je 5. januara služenjem Carskih časova u Pećkoj Patrijaršiji u molitvenom prisustvu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Porfirija i Preosvećenog Episkopa hvostanskog Gospodina Alekseja.

Patrijarh DecaniSa uvaženom pratnjom Patrijarh Porfirije je potom stigao u manastir Visoki Dečani gde su ga dočekali Preosvećeni Episkop raško-prizrenski Gospodin Teodosije i iguman manastira arhimandrit Sava.

Posle svečanog dočeka od strane monaškog bratstva i igumana Save, Patrijarh Porfirije se poklonio moštima Svetog kralja Stefana Dečanskog. Obraćajući se prisutnima, Patrijarh Porfirije je istakao:

– Jedinstvo, mir i sloga rađaju se susretom. Zato je važno da dolazite ovde, da se vidite sa ljudima koji žive ovde, da čujete njihove nedoumice i dileme, kao i da oni čuju vaše. U tom slušanju sigurno će se roditi nešto vredno. Ponavljam još jedamput, najvažnije je znati da se razumevanje, sloga i mir ne mogu postići nemirom. Kada investirate u nemir onda žanjete nemir, a kada investirate u mir, mir kao dar od Boga, kao duhovni mir, onda je Bog taj koji u naše ime žanje mir. Zapamptite, ne brani se ni mir, ni sloga, ni ljubav, ni Kosovo na Jutjubu i Tviteru, nego dođi i vidi, ponesi deo krsta i deo muke, podeli ono dobro što imaš dobro, neka ti rame bude spremno da se nasloni neka glava koja je umorna, a onda će kad zatreba i tebi i bilo kome drugom Bog učiniti da i mi imamo i mir i ljubav.

Patrijarh Porfirije se poklonio svetinji u Zočištu

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije posetio je 4. januara manastir Zočište. Svetejšeg Patrijarha i njegovu sveštenu pratnju dočekao je iguman Stefan, nastojatelj drevnog manastira posvećenog Svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu.

– Patrijarh Porfirije u Velikoj Hoči: Gradimo mir između sebe i molimo Boga da imamo mira i sa Albancima

Patrijarh srpski g. Porfirije je drugog dana posete Kosovu i Metohiji, gde će zajedno sa sveštenstvom i vernim narodom proslaviti Božićne praznike, posetio Veliku Hoču, jedno od najstarijih srpskih sela udaljenih pet kilometara od Orahovca. Ispraćen iz Orahovca pesmom i molitvama dece i vernog naroda, patrijarh Porfirije se uputio živopisnim metohijskim krajolikom ka Velikoj Hoči. Ispred glavne seoske crkve posvećene Svetom arhiđakonu Stefanu predstojatelja Srpske Pravoslavne Crkve i njegovu sveštenu pratnju sa radošću su dočekali meštani sa decom koje je patrijarh Porfirije obradovao prigodnim darovima.

Kad god dođem na Kosovo i Metohiju osećam se kao onaj sin iz priče o bludnom sinu koji se posle mnogo lutanja kroz razne zemlje vratio u Očev dom, poručio je Patrijarh Porfirije.

-Drugi dan posete Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija vernom narodu na Kosovu i Metohiji započeo je svetom Liturgijom koju je u drevnoj Pećkoj Patrijaršiji služio jeromonah Nikon, duhovnik beogradskog manastira Vavedenja Presvete Bogorodice.

Pomolivši se za mir, zdravlje i napredak svega sveta, patrijarh Porfirije se, sa svojom sveštenom pratnjom, uputio ka Orahovcu, gde ga je, ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice podignute 1859. godine na starijim temeljima hrama, dočekao i pozdravio Preosvećeni Episkop raško-prizrenski g. Teodosije sa sveštenstvom, decom i žiteljima tog mnogostradalnog metohijskog mesta.

Ovdje dobijamo nadahnuće da ostanemo ono što jesmo, a to je da zaista budemo narod Božji okuljen oko svojih ognjišta i oko svog oltara, istakao je, tom prilikom.

Sestra Olivera Radić novinar i profesor iz Orahovca je pozdravila Patrijarha u ime sabranih a potom su mu djeca Orahovca uručila zahvalnicu koju su mu pripremili, kao i zbornik ,,Kosovsko ogledalo“, koji su uručili i ostalim vladikama.

Sestra Olivera je razovarala sa preosvećenim Vladikom hvostanskim Aleksejem a blagodareći njenoj ljubavi prenosimo taj razgovor.

Patrijarh je mališanima uručio skromnu novčanu pomoć i ikonice, a oni su uzvratili pesmama orahovačkog kraja i ljubavlju, božićnim čestitkama i ikonama koje su sami osmislili i crtali.

Svetejši Patrijarh je, takođe, posetio i dom orahovačke porodice Vitošević i razgovarao sa ukućanima rekavši da se u ovom domu osjeća velika ljubav koja je sigurno bila veća kada su svi bili tu u neka srećnija vremena. Svjatjejši je posjetio i kuću Konak Pećaršije iz 1848. godine kao i dječji vrtić gdje ga je dočekala direktorica Ljiljana Radić.

Patrijarh srpski g. Porfirije stigao je 3. januara u popodnevnim časovima u Pećku Patrijaršiju, stavropigijalnu lavru patrijaraha srpskih, kako bi Božićne praznike proveo sa sveštenstvom i vernim narodom na Kosovu i u Metohiji.

Njegovu Svetost Patrijarha dočekala je visokoprepodobna igumanija pećka Haritina sa sestrinstvom. Posle svečanog molitvenog dočeka, kome su prisustvovali i iguman Sava sa delom dečanskog bratstva, patrijarh Porfirije se poklonio čudotvornoj ikoni Bogorodice Pećke i svetim moštima svojih prethodnika arhiepiskopa i patrijaraha srpskih. Tom prilikom, patrijarh Porfirije je poručio da je blagodaran Gospodu Bogu što ga je udostoji da ponovo ugleda lepotu Pećke Patrijaršije i ikonu Pećke Krasnice.

U sveštenoj pratnji Patrijarha srpskog nalaze se preosvećena gospoda vikarni episkopi hvostanski Aleksej i novobrdski Ilarion; visokoprepodobni arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije; protođakon dr Dragan Radić i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Osam vekova manastir Pećka Patrijaršija pod svojim svodovima čuva svešteni Tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju brodom Hristove Crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije. Posle vaspostavljanja jedinstava Srpske Pravoslavne Crkve 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u Pećki tron kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na naše bogonosne i doblesne arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do današnjih dana. Ustoličenje prvog Patrijarha vaspostavljene Srpske Patrijaršije, Njegove Svetosti g. Dimitrija (Pavlovića) u drevni tron u Pećkoj Patrijaršiji izvršeno je 24. avgusta 1924. godine, a kasnije su ustoličeni i njegovi naslednici na tronu Svetog Save: patrijarh Varnava (Rosić) 6. jula 1930. godine; patrijarh Gavrilo (Dožić) 2. avgusta 1938. godine; patrijarh German (Đorić) 29. maja 1960. godine; patrijarh Pavle (Stojčević) jula 1994. godine; patrijarh Irinej (Gavrilović) 3. oktobra 2010. godine; kao i patrijarh Porfirije (Perić) 14. oktobra 2022. godine.

Na izvještaju i tonskim zapisima blagodarimo Tv Hram Živojinu Rakočeviću direktoru Doma kulture u Gračanici predsjedniku Udruženja novinara Srbije i profesoru i novinaru Oliveri Radić iz Orahovca kao i na njenom inervjuu sa Vladikom Aleksejem.

Autor emisije Slobodanka Grdinić

I dogodine, o Božiću, na Liturgiji, na Kosovu i Metohiji.
Mir Božji Hristos se rodi.
Vasitinu se rodi.