Косметска кандила

Косметска кандила CXI

Име: 29. 01. 2023-KOSMETSKA KANDILA-Slavica Perucica i o Milivoje Bakic-humanitarne akcije na KiM; Опис: Емисија-Косметска кандила Тип: audio/mpeg

Отац Миливоје Бакић парох которски говори о хуманитарној акцији Которана за Косово и Метохију

 

Братство православне омладине Светог Луке из Котора је у протеклом периоду прикупљало средства за народне кухиње на Косову и Метохији. У акцији су обезбиједили 5.000 евра. Такође је и Коло српских сестара из Котора у исту сврху сакупило 2.000 евра.

Viber Image 2023 01 17 11 23 53 751То је био повод да отац Миливоје Бакић са пар чланова Братства посјети манастире и наш народ на Косову и Метохији и уручи им прикупљени новац.

О утисцима које носи са тродневног поклоничког путовања Светињама Косова и Метохије разговарали смо са которским парохом јерејем Миливојем Бакићем.

Отац Миливоје каже да су током тродневног боравка, обишли манастир Светих Архангела у Призрену, Дечане, Пећку Патријаршију, Газиместан и Грачаницу, као и цркве у Белом Пољу, Приштини и Пећи, и додаје да су искористили прилику, док су боравили на Косову и Метохији, да разговарају са нашим људима који тамо живе и да им лично пренесу поздраве и подршку из Котора.

,,Овом приликом је договорено да се прикупи прилог за обнављање цркве Свете Недеље у Призрену, чије је обнављање недавно започето, а прикупљање средстава је већ почело“- каже отац Миливоје.

326009165_1821726308189669_5811740983528587920_n

Vinjeta 4

Славица Перућица из Билеће говори о хуманитарној акцији ,,Српске нити“ на Косову и Метохији

 

Са Славицом Перућица из Билеће координатором Хуманитарне организације ,,Српска нит“ за Републику Српску разговарали смо о хумантираној акцији ове организације коју су имали 12, 13, 14 и 15. јануара на Косову и Метохији.

Slavica Perucica 1Интересантно је што је ове године акција замишљена тако да свако дијете Ораховцу пожели шта би вољело да добије од Божић бате, што је биљежила Оливера Радић, док се Славица потрудила да дјеца добију жељене поклоне. Који су све поклони били, ко их је куповао, паковао, ко их је донио, како су дјеца реаговала и да ли се веза између дародавалаца и примаоца успоставила прича нам Славица.

Славица је говорила и о посјети Великој Хочи, Гораждевцу гдје су и дочекали Православну Нову годину, Грачаници, гдје су дали крв док је на иницијативу сестре Славице најстаријој цркви брвнари посвећеној Светом Јеремији у Гораждевцу ,,Српска нит“ од сакупљених средстава подарила централну икону а цркви Светог архангела Гаврила у Осојану донацију за владичин трон и пјевницу.

Славица нам преноси и како се мјештани Осојана са радошћу сјећају нашег блаженог спомена Митрополита Амфилохија који је највише заслужан за њихов опстанак на својим огњиштима, у чију част се 7. августа одржава традиционални ,,Ђедов сабор“.

,,Нас координаторе из српских земаља ујединиле су литије за одбрану светиња у Црној Гори, након којих је и основана Хуманитарна организација ,,Српска нит“- каже Славица Перућица.