Косметска кандила

Косметска кандила CXXVII

Име: 06. 05. 2023-KOSMETSKA KANDILA-rade Bulajic-Sveti Kralj Milutin-Gracanica; Опис: У Грачаници представљена књига Рада Булајића „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“ Тип: audio/mpeg

У Грачаници представљена књига Рада Булајића „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“

У Дому културе у Грачаници у четвртак 3. маја представљена је књига теолога Рада Булајића дипломираног теолога, управника Архива манастира Острог ,,Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“.

Фото КИМКњига представља Булајићев мастер рад, а у одабиру теме, аутор се, како каже, руководио жељом да обради средњевековно раздобље српске историје са њеним најважнијим владаром, који је био и непревазиђени задужбинар.

„Свети Краљ Милутин на првом месту је Христов, а на другом месту је да је он српски и српског рода из светородне лозе Немањића. Његове задужбине, а првенствено манастир Грачаница су сведочанство нашег трајања на једном простору“, исткао је на промоцији аутор Раде Булајић.

Манастир Успења пресвете Богородице у Грачаници заузима посебно место у задужбинарству Краља Милутина, али су то и многе друге цркве јединствене по архитектонском решењу, живопису и композицији.

Knjiga O Kralju Milutinu Foto Dom Kulture Gracanica„Када се српска држава шири до Прилепа и Охрида она у свој круг територије усваја многе византијске цркве које су до тада биле непознате српској црквеној и уопште архитектури тог 14.века“, истакао је Никола Спајић, асистент на богословском факултету.

На промоцији књиге „Свети Краљ Милутин и манастир Грачаница“ представљена су и најновија издања Православног богословског факултета универзитета у Српском Сарајеву.

У прилог овом у емсији доносимо разговор који смо одмах по изласку књиге, у фебруару ове године, снимили са аутором теологом Радем Булајићем.

Слободанка Грдинић