Косметска кандила

Косметска кандила CXXXII

Име: 01.07.2023-KOSMETSKA KANDILA-VIDOVDAN U GRACANICI; Опис: Патријарх Порфирије у Грачаници Тип: audio/mpeg

Патријарх Порфирије у Грачаници: “На Видовдан су Свети кнез Лазар и многи заједно са њим овдје потврдили да је ово наш дом и да смо сви рођени на косовско метохијској земљи“

 

Патријарх у ГрачанициЊегова Светост Патријарх српски Г. Порфирије уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског Г. Јоаникија и преосвећене господе епископа Рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија, Милешевског Атанасија, Будимљанско-никшићког Методија, викарних епископа Патријарха Српског: Пакрачко-славонског Јована, Марчанског Саве, Новобрдског Илариона, Јегарског Нектарија, Топличког Петра уз саслужење свештенства и у молитвеном присуству великог броја вјерника, служио јутрос на завјетни празник српског народа-Видовдан Свету архијрејску литургију у манастиру Грачаница а потом и помен косовским јунацима.

Због безбедносне ситуације, Епархија рашко-призренска одлучила је да видовдански парастос, уместо на Газиместану, ове године буде служен у манастиру Грачаница, што је први пун након ратне 1999. године.

“Видовдан је општи, вјечни, хришћански православни али и наш национани празник духа културе и сваког нашег српског, народног прегнућа. Нема наше мјере која није измјерена мјером Видовдана. На Видовдан су Свети кнез Лазар и многи заједно са њим овдје потврдили да је ово наш дом и да смо сви рођени на косовско метохијској земљи“- казао је, између осталог у Видовданској бесједи у манастиру Грачаница Српски Патријарх Порфирије.

Срби на Kосову и Метохији не одустају од обележавања Видовдана, поручујући тиме да не одустају од своје традиције и свог идентитета. Упркос новој кризи која је захватила сјеверне дијелове Kосова и Метохије, централни догађај обележавања Видовдана организован је данас у манастиру Грачаница.

Патријарх српски Порфирије је присуствовао синоћ свечаној традиционалној манифестацији “Видовданско песничко бдење”, на којем су уручена признања о годишњим добитницима видовданских књижевних награда.

Награда “Златни крст Kнеза Лазара” припала је песнику Владану Матијевићу из Чачка, “Грачаничка повеља” додељена је песнику Радету Танасијевићу из Дражевац код Обреновца, док је награда “Перо деспота Стефана Лазаревића” додељена песнику и критичару Жарку Миленковићу из Преваца код Приштине. “Kондир Kосовке девојке” припала је песнику и прозаисти Милоју Радовићу из Kраљева.

На тонском запису бесједе Патријарха Порфирија благодаримо Оливери Радић новинару и професору из Ораховца