Косметска кандила

Косметска кандила CXXXIII

Име: 08.07.2023-KOSMETSKA KANDILA-Saopstenja Eparhije i Vidovdansko pjesnicko bdenije; Опис: Емисија-Косметска кандила Тип: audio/mpeg

У емисији посвећеној Светињама свете српске земље и актуелним дешавањима на Косову и Метохији преносимо саопштења за јавност којима се Епархија Рашко-призренска Српске православне Цркве обратила 04., 05. и 06. јула повом актуелне ситуације на Косову и Метохији као и тонски запис са манифестације “Видовданско пјесничко бденије” која је одржана у навечерје Видовдана, 27. јуна 2023. године у манастиру Грачаница.

 

У порти манастира Грачаница 27. јуна је одржана манифестација “Видовданско песничко бденије” у присуству Његове Светости патријарха српског Порфирија, владике рашко-призренског Теодосија, представника Канцеларије за Косово и Метохију, званичника локалне самоуправе, Косовског управног округа и суграђана.

Vidovdansko Pesnicko BdenijeУ порти грачаничког манастира оркестар “Музикон – камерата” је најпре извео химну “Боже правде”, а потом наставио свој програм извођењем филмске музике.

Награда “Златни крсти Кнеза Лазара” припала је Владану Матијевићу из Чачка. Овај аутор, према оцени жирија, припада реду најизразитијих српских прозаиста, у времену када се проза увелико пише према калупима културне индустрије.

“Вест да сам добитник награде `Златни крст Кнеза Лазара` ме је јако обрадовала. Значи ми награда, долазак овде и боравак у порти манастира Грачаница. Све ми је то доста емотивно и драго”, казао је награђени писац.

Матијевић је пред окупљенима говорио Видовданску беседу.

“У времену овом када је тешко припадати српском роду, у месту овом где је то теже него игде, примам ово важно књижевно признање”, рекао је он.

“Грачаничка повеља” додељена је песнику Раду Танасијевићу из Дражевца код Обреновца. Његов песнички рад је редак у српској савременој књижевности, сматра жири.

“Наше духовне границе не поклапају се са границама које нам повремено цртају цртачи – узурпатори. Наше духовне границе крећу се од Атоса до Сент Андреје, Равних Котара Владана Деснице до румунског Баната Милоша Црњанског, рекао је Танасијевић.

Награда “Перо деспота Стефана Лазаревића” додељена је песнику и критичару Жарку Миленковићу из Преоца.

“Ако сам икада замишљао да ћу добити неку награду и да желим неку награду на овој манифестацији, онда је то управо она, пошто је она највише посвећена песницима јер је деспот Стефан Лазаревић аутор чувеног ’Слова љубве’, био је изузетан песник, па се та симболика пренела и на ову награду. Заиста ми је велика част и задовољство што је жири препознао моју поезију и што су то на адекватан начин вредновали”, рекао је Миленковић.

“Кондир Косовке девојке” припао је песнику и прозаисти Милоју Радовићу из Краљева који није могао да присуствује додели награде, па ће му она бити накнадно уручена.

Жири манифестације „Видовданско песничко бденије“ су чинили: Сунчица Денић, Слободан Зубановић и Драган Хамовић.

“Ово је круна свега што смо радили, овде се проверавамо, као да смо на великом испиту. За мене, пошто сам са Косова на највећем, поготову ми је ове године било тешко, јер бити члан жирија је велика одговорност зато што је продукција овогодишња и када се гледају године уназад била јако добра. Велики број стваралаца је био у корупсу потенцијалних добитника. Мислим да смо радили врло праведно и честито”, казала је чланица жирија, песникиња и књижевница проф. др Сунчица Денић.

Она је имала поруку и за Србе на Косову уочи Видовдана.

“Издржите, наша порука је да издржимо. Сваке године са све већом зебњом долазим и остајем овде, колико могу, као свитац, да кажем да је овде битно и најбитније. Будите добри, али јаки. И чувајте се”, додала је она.

Стихове пред окупљенима у порти грачаничког манастира су говорили: песник из Грачанице Ратко Поповић, књижевник из Београда и председник жирија “Видовданског песничког бденија” Драган Хамовић, песник из Врања Мирослав Цера Михаиловић, песник из Врбаса Мирослав Алексић, песникиња из Угљара и чланица жирија Сунчица Денић, песникиња из Лепосавића Видосава Арсенијевић, песник из Косовске Митровица Новица Соврлић, песникиња из Београда Јана Алексић и други.

У оквиру “Видовданских свечаности” претходно су додељене и ликовне награде. Признање за свеобухватно стваралаштво из области ликовних уметности “Лонгин” уручено је Сави Ракочевићу из Пећи, док је награда “Димитрије Поповић” за најуспешнијег младог учесника ликовне колоније припала Николи Илићу из Лепине.

Пред публиком је наступио и ансамбл Музикон камерата, а млађи и старији песници, како са Косова и Метохије, тако и из других крајева широм централне Србије представили су своје песме.

“Видовданско песничко бденије” одржано је по 33. пут. Овај културни догађај годинама уназад окупља књижевне ствараоце и на посебан начин спаја садашњост са прошлошћу.