Kosmetska kandila

Kosmetska kandila IX

Ime: 24. 08. 2019 Kosmetska kandila br.9 Draganac Otac Ilarion Lupulovic; Opis: Manastir Draganac Tip: audio/mpeg

Manastir Draganac

Arhimandrit Ilarion (Lupulović): ” Da sijaju Vaskrsenjem u što većem broju kosovsko-metohijska kandila. Iz Svetinja i ljudi Kosovskog pomoravlja sija sunce vjekovnog predanja Hristove Crkve“

Arhimandrit Ilarion Lupulovic

O manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila Draganac koji se nalazi na putu između Gnjilana i Novog brda razgovarali smo sa Igumanom ove Svete obitelji Arhimandritom Ilarionom (Lupulovićem), arhijerejskim zamjenikom Vladike raško prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija. Ova Svetinj, prema predanju, nosi ime po Dragani kćerki ktitora ove Svetinje Svetog kneza Lazara Kosovskog. Prvi put se pominje u Ravaničkoj povelji 1381. godine i o njegovom istorijatu se ne zna mnogo. Dragana neki vezuju i za Svetog Simeona Mirotočivog.

“Ovaj primjer crkve koja postojano stoji ovdje pred nama, svakodnevno nam daje snagu da nikad ne odustanemo od naših hramova koji su porušeni u ovo naše doba, kao i onih koji su rušeni prije njih. Da nikad ne odustanemo od ideje da u njima palimo kandila. I da sijaju što jače i u što većem broju kosovsko-metohijska kandila svjedočeći Vaskrsenje Goda našeg Hrista i Vaskrsenje nas kao naroda i obnovu svega onoga što je valjano i dobro u našem duhovnom i materijalnom predanju, a Kosovo i Metohija su bogati time. Svakog dana čovjek se bogati gledajući to predanje koje izvire iza nekih brežuljaka, šumica, iza siromašnih zaseoka gdje naiđeš na ostatke srednjevjekovnog manastira sa ostacima velelepnih ikonostasa u kamenu, kamene plastike, po kojima se vidi da je na tom mjestu postojao duhovni svetionik. Na slično čovjek nailazi i pri susretu sa ljudima. Jer kakve su ove Svetinje u Kosovskom pomoravlju takav je i narod. Iznenađujuće bogat. Iza te proste, jednostavnog izgleda i spoljašnosti, nekad oronule fasade zasija sunce vjekovnog predanja Hristove Crkve“-kaže otac Ilarion.

Drugi dio razgovora sa Arhimandritom Ilarionom (Lupulovićem) vašoj pažnji preporučujemo u sledećoj epizodi našeg serijala emisija o svetinjama Kosovoa i Metohije ,,Kosmetska kandila“ u subotu 1. septembra 2019.

Autor emisije: Slobodanka Grdinić