Косметска кандила

Косметска кандила LXVI

Име: 05.12.2020 br. 66 KOSMETSKA KANDILA Mirtropolit Amfilohije Vidovdanska etika; Опис: Видовданска етика и косовски завјет Тип: audio/mpeg

Блаженопочивши Митрополит Амфилохијe: “Видовданска етика и косовски завјет“

Поводом четрдесетодневног помена блаженопочившем Егзарху Светог Трона Пећког Архиепископу цетињском Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, у емисији “Косметска кандила“ емитујемо предавање „Видовданска етика и косовски завјет“ које је блаженопочивши Митрополит одржао 17. маја 2017. године у Светолазаревској крипти Храма светог Саве на Врачару.

Митрополит КИМКосово и Метохија је, према ријечима Митрополита Амфилохија: ,,Мјесто васељенских размјера и распеће гдје се открива велика тајна Христовог страдања. Пророчке ријечи Косово грдно судилиште, ловћенског тајновидца још 40–их година 19. вијека, свједоче да нико као он, иако никада није био на Косову, није тако дубоко доживео тајну Косова“- казао је Митрополит Амфилохије.

Предавање је насловљено „Видовданска етика и косовски завјет“ а теме су биле разноврсне и концентрисане око страдалништва српског народа на Косову и Метохији и Митрополитовог тродеценијског свједочења о косметском распећу. Нада у јединство српског народа и увјерење да може доћи и до његове свеукупне обнове били су експлицитно присутни у Митрополитовим ријечима.

Митрополит КИМ 3

Митрополит Амфилохије је отпочео своје излагање указивањем на страдања српског народа на Косову и Метохији почетком осамдесетих година и на мучан случај Ђорђа Мартиновића.

Митрополит Амфилохије је посвједочио о отварању Светог архијерејског Сабора у Пећи светом литургијом у Пећкој патријаршији, када је поздравио блаженог спомена Његову светост патријарха српског Иринеја и сабраћу архијереје и изразио је нешто што му је, како је подвукао, тек сад постало јасно иако је написао више књига и других радова о Косовском завјету а то је да нису терористи Хашима Тачија први који су својим терором угрозили српски народ на Косову и Метохији већ су то били они који су растакали органско јединство српског народа.

Митрополит КИМ 2Митрополит је указао да је на Косову и Метохији и сада као и 1389. јасан и недвосмислен избор: коме ћемо се приклонити царству? „Земаљско је за малена царство, а небеско увијек и довијека.“ То су, у најкраћем, подсјетио је Митрополит Амфилохије, косовски завет и косовско опредељење. Свети кнез Лазар је могао, према суду Митрополита, да уради оно што је урадио и Мило Ђукановић у наше вријеме – да се определи за одржавање на власти и чување иметка у царству земаљском. Он је признао Тачија за свог пријатеља и сарадника у стварању „нове Европе“.
Судбина Косова и Метохије су, према митрополитовим ријечима, у знаку Христове Голготе и Христовог Васкрсења.

Вјечан спомен и Царство небеско Чувару Косовског завјета и Егзарху Светог Трона Пећког нашем архипастиру и духовном оцу, нашем Ђеду, Митрополиту Амфилохију, у навечерје четрдесетодневног помена и његовог имендана Светог Амфилохија Иконијског.

Слободанка Грдинић