Косметска кандила

Косметска кандила LXXVI

Име: 29.01.2022-Kosmetska kandila- HUMANITARCI IZ CRNE GORE NA KIM; Опис: Хуманитарне организације из Црне Горе заједно у хуманитарној мисији на КиМ Тип: audio/mpeg

Хуманитарне организације из Црне Горе заједно у хуманитарној мисији на Косову и Метохији

 

Представници неколико хуманитарних организација из Црне Горе: ,,Млади за Космет“, ,,Ђурђевац“, ,,Човjекољубље“ и ,,Љуби ближњег свог“ су 22. и 23. јануара боравили на Косову и Метохији и у сарадњи са манастиром Високи Дечани уручили новчану помоћ чија је укупна вриједност 9 370 евра за неколико породица у Ораховцу, Великој Хочи и Гораждевцу као и за неколико породица у селима око Осојана.

Новац ће бити употријебљен за различите потребе тих породица од куповине краве, набавке калупа за бављење грнчарским занатом, регистрацију возила за Дечји вртић у Ораховцу, куповину намјештаја и друге ствари.

Новац су чланови ових организација лично уручили породицама из Ораховца Велике Хоче и Гораждевца, док су представници осталих породица новац примили у манастиру Високи Дечани.

Са члановима ових организација у Ораховцу је разговарала наша сестра у Христу Оливера Радић.

Данило Радовић члан исте организације из Подгорице каже да је први пут посетио ове крајеве и да је импресиониран.

Дамјан Николић из организације ,,Млади за Космет“, каже да сваки пут овдје има нешто ново да се чује и да се види.

Са члановима ових организација био је и Милован Марковић испред организације ,,Пиперски омладински збор“, који је паросима у Ораховцу, Гораждевцу и Великој Хочи уручио по 700 евра.

Из ове три организације кажу да је ова акција је трајала два мјесеца. Велики број људи се прикључио и показао да му је стало до народа који живи на овим просторима.

Оливера је разговарала и са Немањом Ћипранићем, Александром Мартиновићем и Луком Попарићем.

На празник светог Григорија Ниског, у недјељу 23. јануара Свету литургију у манастиру Високи Дечани служио је архимандрит Сава, игуман ове свете обитељи уз саслужење јеромонаха Петра, сабрата манастира. На крају литургије, малобројним вјерницима, међу којима су највећим дијелом били представници организација Млади за Космет, Ђурђевац и Свети Стефан Пиперски, обратио се отац Сава (Јањић) захваливши се присутнима за помоћ коју су донијели за сиромашне породице.

Хуманитарцима из Црне Горе прва станица је био царски град Призрен, гдје су након конака у манастиру светих Архангела учествовали у суботу 22. јануара на светој литургији.

Свету службу Божију, на празник светог Филипа Московског, служио је јеромонах Исидор, професор Призренске богословије уз саслуживање архимандрита Михаила, игумана ове свете обитељи. На крају литургије присутној братији пригодном бесједом обратио се отац Исидор.

Након литургије, у манастирској трпезарији, настављена је трпеза љубави.

На тонском запису благодаримо сестри у Христу Оливери Радић новинару и професору из Ораховца и Данилу-Нину Радовићу.