Косметска кандила

Косметска кандила LXXX

Име: 26.02.2022-KOSMETSKA KANDILA- OTAC ILARION O PATRIJARHU PORFIRIJU; Опис: Наш Патријарх Порфирије Дечанац Тип: audio/mpeg

Поводом прве годишњице Његове Светости Патријарха Српског Г. Порфирија на Светом Трону Српске православне Цркве из архиве нашег Радија издвојили смо разговор са Архимандритом Иларионом (Лупуловићем) игуманом манастира Драганац о Свјатјејшем Патријарху Порфирију.

 

Oтац Иларион (Лупуловић): “Наш Патријарх Порфирије Дечанац“

Arhimandrit Ilarion Lupulovic
Архимандрит Иларион (Лупуловић)

“Од Патријарха српског Порфирија очекујемо очинску заштиту и подршку у драматичним временима у којима се налазимо. Како нама монаштву и свештенству тако и вјерном народу потребна је Патријархова миротворачка утјеха љубави, као залог опстанка и будућег повратка на Свету српску земљу. Српски Патријарх треба да нам помогне да своју службу и надаље вршимо предвођени нашим Владиком Теодосијем, који је на распећу заједно са својим свештенством, монаштвом и вјерним народом Рашко-призренске Епархије. Зато је потребно да наша Црква функционише као Тијело Христово коме је глава Христос а сви ми удови Његови у коме све има свој поредак, гдје ће световне власти вршити своју, а црквене своју службу на Богом повјерени начин а и свако од нас у складу са својим позивом и даровима, у славу Божију“- казао је, између осталог, Архимандрит Иларион (Лупуловић) игуман манастира Драганац.

Отац Иларион каже да је Патријарха Порфирија упознао када је почео да одлази у цркву и да га је врло брзо заволио као човјека врло блиског његовом срцу.

“Сваки мој сусрет са Патријархом Порфиријем Дечанцем за мене је био утјеха и радост. Слика садашњег Патријарха, у мени, везана је за Ковиљско братсво гдје сам га видио најприје као монаха који је кренуо за Светим Савом. Живећи у монашким заједницама монашки живот Патријарха Порфирија Ковиљца текао је на један здрав и дубок начин. Амин и аксиос поводом устоличења Патријарха Порфирија које из манастира Ковиљ, чији је он домаћин, громогласно одјекује најбоље свједочи о њему“- казао је отац Иларион.

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије устоличен је у најсветији трон Пећке Патријаршије као 46. поглавар Српске Православне Цркве.

Говори се ових дана доста о нашем Патријарху и говориће се ако Бог да али она најсветија нит која се пројављује кроз његову биографију, његов монашки живот, је нит његове везаности за Свету Српску земљу Косово и Метохију. Наш Патријарх са Косова је своје власи положио у Свети кивот Светог Краља Стефана Дечанског, гдје га је 1985. године у манастиру Високи Дечани замонашио Владика Бачки Иринеј.

Ово издање емисије “Косметска кандила” посветили смо Свјатејшем Патријарху Порфирију који ће ако Бог да, као живо кандило вјере Српске Православне Цркве, са Трона Пећких Патријараха, на многаја љета свијетлити и освјетљавати Српску православну Цркву и нашу страдалну Свету земљу Метохију и Косово.

На многаја и благаја љета Патријарху Порфирију