Kosmetska kandila

Kosmetska kandila LXXXIII

Ime: 24. 04. 2021 br. 83 KOSMETSKA KANDILA EMISIJA O OCU MOMU; Opis: Voštanica svjedoku Kosovskog zavjeta ocu Momčilu Krivokapiću Tip: audio/mpeg

Voštanica svjedoku Kosovskog zavjeta ocu Momčilu Krivokapiću

 

Otac Momčilo Krivokapić: Kosovski zavjet je duša duše Srbinove

Otac Momcilo Krivokapic,,Davno je bilo kada sam prvi put bio na Gazimestanu. Ima i pedeset godina… bio sam maturant. To je bio najsnažniji doživljaj u mom životu. A bilo je i kosovskih božura…brao sam ih svojom rukom“-sjećao se o Vidovdanu ljeta Gospodnjeg 2018. svog prvog susreta sa mjestom na kome se srpski narod opredijelio za Carstvo nebesko, dijeleći svoja sjećanja sa slušaocima Radija ,,Svetigora“, naš blaženog spomena otac Momčilo Krivokapić od čijeg se upokojenja 29. aprila navršava godinu dana.

Kažu da su Srbi na Gazimestanu doživjeli poraz i da mi kao narod  slavimo poraze. Ako je poraz put ka Carstvu nebeskom- ja sam za to da živim u tom porazu“- gromoglasno je svjedočio svoje opredjeljenje za Carstvo nebesko naš dragi otac Momčilo.

Otac Momcilo Krivokapic I Slobodanka Grdinic,,Nadanje je naše zakopano na Kosovo u jednu grobnicu-riječi su Vladike Petra drugog lovćenskog tajnovidca. To je nadanje koja će vaskrsnuti. Vjerujem u to isto kao što je vjerujem da će se u Aja Sofiji ponovo pojati Sveta liturgija. Vjerujem, iako to sada izgleda potpuno nerealno. To što se mi nadamo da će Kosovo i Metohija ponovo biti naše, gledano ljudskim raciom je potpuno nelogično. Ni o slavnom Vaskrsenju Hristovom mnogi nisu morali da vjeruju da su žene mironosice stvarno vidjele Vaskrslog Gospoda. Ali Hristos je zaista Vaskrsao. Tako će vaskrsnuti i  Kosovo i Metohija koje je srce srpskog naroda i srce Crne Gore i Srbije. I zato na  Kosovu se ili gine ili ide u život vječni“- snažno je svjedočio Lazarevo opredjeljenje otac Momo.

Otac nas je učio da, iako živimo u apsurdima, Kosvski zavjet uvijek treba da bude naš orjentir da i mi sami ne upadnemo u apsurde.

Kim BozuriMi smo kosovskog predjeljenja. Svaka sila do vremena a Božija svevremena. Mogu drugi narodi doći na Kosovo ali će sa njega sramotni otići. A mi ćemo biti sramotni ako Kosovo izdamo. Neka nas bude i trojica tamo- ali tamo su naše Svetinje. Sveti Kralj Stefan Dečanski i Sveti Joanikije Devički nas čuvaju. Tu je Gračanica, i crkva Bogorodice Ljeviške…Bože koja je to ljepota!!! Pa da ništa drugo nema, ne samo srpski narod nego cijela Evropa, da pred svijetom da prikaže Dečane, Gračanicu, Ljevišku imali bi sučim izać pred Miloša, što naš narod kaže. Naš identitet je ocrtan i postoji na Kosovu i Metohiji. Nas nema bez Kosova. Kosovo je naš identitet. U srcu svakog od nas duboko je urezan Kosovski zavjet. On je duša duše Srbinove“-govorio je otac Momčilo.

Šta je kosovski zavjet, mit ili stvarnost? Koliko je Kosovski zavjet naša realnost? O kosovskom zavjetu kao praslici Novog zavjeta. O Tajnoj večeri Gospoda našega i onoj Lazarevoj večeri. O vaskrsenju našeg naroda na Kosovu polju, odnosno onom opredjeljenju za Carstvo nebesko i odgovoru Srba na one riječi Svetog cara Lazara: Ko je Srbin i srpskoga roda…-razgovarali smo sa Protojerejem-stavroforom Momčilom Krivokapićem, juna 2018. godine povodom Vidovdana zavjetnog praznika srpskoga roda.

Otac Momcilo Krivokapic I Hor

Dirljivom porukom, koju nam je za emisiju ,,Kosmetska kandila“, pročitala Milica Barać-Slavković, jedna od ,,Božura“ rodom iz Prištine ,,Kosovski božuri“ su se oprostili od voljenog oca Moma- stožera kotorsko-kosmetskog.

Sjećamo se i dijela veličanstvene atmosfere kada je prema riječima upravo oca Moma, čija nas je očinska ljubav sve okupljala u Kotoru tog 18. avgusta 2018. “Kotor napravio veliku metaniju pred kosmetskim žrtvama“.

Ovu emisiju posvetili smo ocu Momčilu Krivokapiću koji nam je svakom svojom riječju i očinskom ljubavlju svjedočio vjeru u Kosvski zavjet i slavno Hristovo Vaskrsenje.

Oče Momo molimo se da ste sada u društvu srpskih besmrtnika, u zagrljaju Hristovom u Carstvu Oca našeg nebeskog, kome ste vjerno služili više od pedeset godina. Vječan vam spomen.

Hristos vaskrse!