Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XCIII

Ime: 18. 06. 2022-KOSMETSKA KANDILA- Emisija posvecena ocu Haritonu; Opis: Ni posle dvadeset tri godine ne zna se ko je ubio monaha Haritona (Lukića) Tip: audio/mpeg

Pamtimo: Ni posle dvadeset tri godine ne zna se ko je ubio monaha Haritona (Lukića)

 

O ocu Haritonu govore Arhimandrit Mihailo iguman manastira Sveti arhangeli kod Prizrena, iguman manastira Banjska Arhimandrit Danilo i Arhimandrit Stefan Iguman manastira Zočište

Za vrijeme najnovije golgote našeg naroda na Kosovu i Metohiji, 1999. godine, mučeničkom smrću stradala su, od ruke šiptarskih terorista, dva monaha – otac Hariton iz manastira Svetih Arhangela kod Prizrena i otac Stefan iz manastira Budisavci kod Kline.

Svetoarhangelski monah Hariton (Lukić) je kidnapovan 15. juna 1999. godine u Prizrenu.

Otac Hariton IkonaNjegovo obezglavljeno telo nađeno je godinu dana kasnije od strane Komisije za ekshumaciju, u selu Tusus kod Prizrena. Utvrđeno je da je glava odsečena oštrim predmetom. Kosti ruke bile su polomljene, kao i kičma, kojoj je nedostajalo nekoliko pršljenova. Odjeća je u predjelu srca bila izbodena nožem. Svoj monaški put otac Hariton (rođen 1960) započeo je u manastiru Crna Reka 1995. godine, a 1998. je u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena zamonašen, što je bilo prvo monašenje u ovoj svetinji posle 550 godina.

Iguman Svetinje Svetih arhangela u Prizrenu u klisuri prizrenske Bistrice, Arhimandrit Mihailo govoreći za naš Radio o ratnim godinama stradanja našeg naroda, Svetinja i monaštva, sjetio se blaženog spomena oca Haritona, dodajući i da je, iako godina najvećeg stradanja, 1999. godina bila godina najveće ljubavi i blagodati između našeg naroda.

Otac Danilo: ,,Otac Hariton je širio mir na sve nas jer je iz njega zračila molitva“

Grob oca HaritonaOtac Danilo iguman manastira Banjska, rođeni Prizrenac, govoreći za emisiju “Kosmetska kandila“ sjetio se svog djetinjstva u Prizrenu, života prije i posle ratnih stradanja u ovom gradu, govorio je i o svojim sjećanjima na mučenika monaha Haritona. Otac Danilo je među poslednjima vidio oca Haritona baš kada je krenuo na svoj poslednji zemaljski put poslušanja.

“Ne mogu opisati nevjerovatno smirenje koje je zračilo iz pogleda oca Haritona. Širio je mir na sve nas jer je iz njega zračila molitva“-kaže otac Danilo.

Otac Stefan (Milenković) iguman manastira Zočište pamti stradanje našeg naroda tokom ratnih godina kada je gledao kako se pale Svetinje, kako za par dana nestaje naše istorijsko i kulturno nasleđe.

“Ljudima je za jedan dan nestajalo sve ono što su godinama, decenijama, pa čak i vijekovima sticali. Raseljavanje ljudi sa svojih vjekovnih ognjišta je ono što najupečatljivije pamtim, pored kidnapovanja i stradanja oca Haritona“- sjeća se svog sabrata otac Stefan.