Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XI

Ime: 07. 09. 2019 Kosmetska kandija br.11 Prizrenska Bogoslovija Otac Isidor; Opis: Prizrenska bogoslovija Svetih Kirila i Metodija Tip: audio/mpeg

Prizrenska bogoslovija Svetih Kirila i Metodija

Otac Isidor (Jagodić) zamjenik Rektora Prizrenske Bogoslovije: „Gdje god da smo rođeni naša kolijevka je na Kosovu i Metohiji“

Jeromonah IsidorSeptembar je i ponovo se na Bistrici bogoslova gnijezdo svilo, obnovljena Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija u Prizrenu okupila je devetu generaciju bogoslovaca.

O obnovljenom kandilu Prizrenske bogoslovije Svetih Kirila i Metodija, rasadnika obrazovanih pravoslavnih Srba, razgovarali smo sa zamjenikom Rektora ove crkveno-prosvetne ustanove jeromonahom Isidorom (Jagodićem).

Koliko god su se trudili da nas nema i koliko god su sile nečastivoga željele da zatru ime Hristovo nisu uspjeli i sami je Bog svjedok da smo opstali i da ćemo opstajati. Dokle god budemo živi bićemo ovdje i svjedočiti ime Hristovo“-kaže otac Isidor. On dodaje da narodu sa Kosova i Metohije povratak bogoslovaca u Prizren zaista puno znači i uliva nadu i snagu da opstanu na svojim vjekovnim ognjištima.

Bogoslovci postaju dio Svete srpske zemlje i njenih Svetinja ali i ove Svetinje postaju neizbrisivi dio nas“-kaže otac Isidor.

Otac Isidor se osvrnuo i na dva velika jubileja koje proslavlja Eparhija raško-prizrenska i kosovsko-metohijska 7. i 8. septembra: 1000 godina od prvog pisanog spomena Raške Eparhije i 8 vekova samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

U subotu, 7. Septembra 2019. godine u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla sa početkom u 17:00 časova Episkop Teodosije će sa Arhijerejima služiti Večernju službu, nakon koje će u 18:00 časova biti održana Svečana akademija.

U nedelju, 8. Septembra 2019. godine  u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla sa početkom u 9:00 časova, biće služena Sveta arhijerejska Liturgija kojom će načalstvovati Patrijarh srpski Irinej.

Izašao je i treći kompakt disk đaka Prizrenske bogoslovije koji nosi naziv „Pjesme iz Stare Srbije“ i sadrži predivne pjesme koje su premijerno predstavljene na proslavi 8 vijekova autokefalije Srpske pravoslavne crkve u Eparhiji zapadnoameričkoj gdje su bogoslovci, predvođeni svojim Vladikom Teodosijem,  bili gosti Vladike Maksima.