Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XIII

Ime: 28. 09. 2019 Kosmetska kandila br. 13 Otac Danilo banjska; Opis: Manastir Banjska Tip: audio/mpeg

Manastir Banjska

O zadužbini kralja Milutina- manastiru Banjska razgovarali smo sa Igumanom ove Svetinje protosinđelom Danilom (Domazetovićem)

O kandilu vjere u manastirskom biseru na rječici Banjskoj, manastiru Banjska posvećenom Svetom arhiđakonu Stefanu, zadužbini Svetog kralja srpskog Stefana Uroša II Milutina, koji Banjsku odredi za svoju grobnu crkvu, razgovarali smo sa Igumanom ove Svete obitelji Protosinđelom Danilom (Domazetovićem).

Protosindjel Danilo BanjskaOtac Danilo govorio je o istorijatu ove drevne Svetinje iz 14. vijeka, izgrađenom u raškom stilu, po uzoru na Studenicu, ali i sa značajnim karaketristikama arhitekture XIII veka u Srbiji, njenoj umjetnosti, stradanju, obnovi i životu u ovoj Svetinji.

Manastir Banjska je započeo svoju obnovu u veoma teškom vremenu za srpski narod. Molitvama svetog arhiđakona Stefana, kralja Milutina i svih svetih, posle 520 godina ponovo je oživio. Proslava tog događaja bila je 15. avgusta 2004. g. sa svetom liturgijom na kojoj je služio njegova svetost Patrijarh Srpski gospodin Pavle sa još osam arhijereja i mnogo sveštenstva i vernog naroda.

Otac Danilo je prvi monah koji je zamonašen u ovoj Svetinji nakon njene obnove 11. novembra 2004. godine u navečerje ktitorske slave ove Svetinje, Svetog kralja Milutina.

Otac Danilo, rođeni Prizrenac, govorio je i o svom djetinjstvu u Prizrenu, životu prije i posle ratnih stradanja u ovom gradu i o svojim sjećanjima na mučenika monaha Haritona, koji je među poslednjima vidio oca Haritona baš kada je krenuo na svoj poslednji zemaljski put poslušanja.

Ne mogu opisati nevjerovatno smirenje koje je zračilo iz pogleda oca Haritona. Širio je mir na sve nas jer je iz njega zračila molitva“-kaže otac Danilo.