Косметска кандила

Косметска кандила XLIX

Име: 18.07.2020 br. 49 Kosmetska kandila Prizrenska skola Otac Sava; Опис: Свједочење Косовског завјета пред странцима и инославцима Тип: audio/mpeg

Отац Сава (Јањић): “Свједочење Косовског завјета пред странцима и инославцима“

Prizenska Letnja Duhovna SkolaЊегово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски благословио онлајл “Призренску љетњу духовну школу” која је путем ZOOM апликације одржана од 13-17 јула 2020. године, пожељевши свим предавачима и учесницима стицање духовне користи.

“Специфичности у којима живимо, изазване епидемиолошком ситуацијом условиле су да, умјесто у Призрену и другим срединама, предавања ове године буду одржана ,,на даљину”, односно путем интернета. Како су нам савјетловали здравствени радници, у својим смо домовима, гдје смо најсигурнији како би нас ова пошаст корона вируса мимоишла. Господ ће нас, нашом молитвом, вјером и надом сачувати и ове пошасти исто као што је сачувао и првенце мисирске”- казао је, између осталог, Преосвећени Владика Теодосије, благосиљајући онлајн сабрање ,,Призренске љетње духовне школе“.

Говорећи о Косовском завјету, који је био тема овог интернет заједничарења, Владика је казао да ријетко који народ може да се похвали оволиким бројем Светиња, Светитеља и њихових светих моштију на овако малом простору. Ова земља је, као ријетко која, натопљена крвљу, сузама и знојем наших предака, казао је Владика рашко-призренски.

Друге вечери онлајн школе, 14. Јула, архимандрит Сава (Јањић) дечански игуман говорио је на тему „Свједочење Косовског завјета пред странцима и инославцима“.

Благосиљајући интернет сабрање око Косовског завјета, Призрена и Метохије и Косова, отац Сава каже да се показују и позитивне стране ове врсте сабрања, које ће, вјероватно, у будућности постати још чешће, с обзиром да омогућава лакшу организацију и усклађивање обавеза и нагласио да, ипак, ништа не може да замијени живи долазак на Косово и Метохију и посјету нашим светињама.

,,Најдраже ми је да људе најприје дочекам у цркви па да из амбијента цркве почнемо неки разговор, јер живо свједочење наших светиња ништа не може замијенити”- каже отац Сава.

Говорећи о Косовском завјету Игуман Сава каже да је то једна од најкомплекснијих традиција наше Цркве, која је највише обиљежила живот наше Цркве и народа од Немањића наовамо.

,,Косовски завјет је неиспричана прича а Косово живо свједочанство тога Завјета. Наш живот овдје, такође је свједочење тога Завјета који почива на мучеништву кнеза Лазара, још у најранијим списима прослављаног као мученик”- подјетио је дечански Игуман Сава (Јањић).

Након предавања оца Саве услиједила су питања и коментари учесника, као и душекорисни одговори оца Саве (Јањића).

Школа је била намијењена првенствено студентима, основних, мастер, специјалистичких струковних, специјалистичких академских и докторских студија.

Прве вечери, у понедељак 13. јула протосиђел Андреј Дечанац говорио је на тему „Васпитање Косовским завјетом“. Након њега су проф. др Милош Ковић и Срђан Ратковић-Фукс са Јерусалимског института за библијске студије говорили о ,,Косовском завјету- историји једне идеје“.

Треће вечери, у сриједу 15. јула архимандрит Иларион (Лупуловић) игуман манастира Драганац говорио је ,,О значају Косовског завјета за лични подвиг”. Наредне вечери, у четвртак 16. јула мр Живојин Ракочевић говорио је на тему „Косовски завјет и савремена српска култура“, а након њега проф. др Мирко Стојковић ,,О Косовском завјету у виртуелном свијету”. Последње вечери, у петак 17. јула Оливера Радић говорила је ,,О Косовском завјету у животу Срба у Метохији данас”, док је, након њеног обраћања, хуманиста Арно Гујон представио своја лична искуства са Метохије и Косова.

Дио уводних предавања вашој пажњи препоручујемо у наредним емисијама ,,Косметска кандила” суботом у 21 сат на програму Радија ,,Светигора” (и на интернет сајту на адреси (svetigora.com) док се интегрални записи са онлајн ,,Призренске љетње школе” могу наћи на фејсбук страницама манастира Високи Дечани и Дома културе Грачаница, којима и благодаримо на тонском запису емисије.

Слободанка Грдинић