Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XV

Ime: 12. 10. 2019 Kosmetska kandila br. 15 PROSLAVA 8 VIJEKOVA SPC NA KIM; Opis: Emisija-Kosmetska kandila Tip: audio/mpeg

Proslava osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji

Centralna proslava osam vijekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve, nakon manastira Žiča gdje je počela, nastavljena gdje bi drugo ako ne u duši Crne Gore i srcu Srbije kako to voli da kaže naš Mitropolit Amfilohije, na Kosovu i Metohiji, 7. i 8. oktobra.

Večerašnju emisiju posvetili smo ovom događaju.

KiMMitropolit Amfilohije rekao da je Crkva na Kosovu i Metohiji i danas prisutna ništa manje nego do sada. “I bićemo prisutni, ja sam uvjeren, i narednih osam vjekova. A posle kako Bog bude htio“- dodao je naš Mitropolit

Mitropolit crnogorsko-primorski je na svečanom ručku u Pećaršiji rekao da se dodjeljije orden Svetog Save igumaniji Haritini sa sestrama, prisutnoj djeci i svoj djeci na KiM, popadiji Aleksandri Sekulić iz Istoka koja je majka četvoro djece, svim majkama koje na KiM rađaju djecu, monaštvu i sveštenstvu na Kosovu i Metohiji.

U emisiji se može čuti i tekst književnika i novinara Živojina Rakočevića “I danas put vodi iz Žiče u Peć“, gdje on između ostalog kaže: “Proslava osam stotina Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji protekla je u znaku susreta zaboravljenih i raseljenih, u znaku onih koji su uspeli da prežive, da se vrate i da žive sa svojom djecom i Crkvom kao osloncem“.

Istorijskoj proslavi u Pećkoj Patrijaršiji nije prisustvovao niko od srpskih političkih predstavnika sa Kosova i Metohije. I ovaj put se pokazalo da Srpska Pravoslavna Crkva ostaje autentični predstavnik srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i čuvar njegovog jedinstva i vere na temelju koji nam je ostavio Sveti Sava sa svim velikim i svetim arhijerejima naše Crkve.