Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XVIII

Ime: 09. 11. 2019 br. 18 Kosmetska kandila Mati Makarija- Sokolica; Opis: Mati Makarija: "Bog čuje molitve iz Sokolice“ Tip: audio/mpeg

Manastir Sokolica

Mati Makarija: “Bog čuje molitve iz Sokolice“

 

U ovoj epizodi emisije ,,Kosmetska kandila“ govorićemo o kandilu vjere koje sija neugaslom svjetlošću u manastiru posvećenom Uspeniju Presvete Bogorodice, poznatijem kao manastir Sokolica kod Zvečana. Ovu svetinju predstavlja nam Igumanija ove Svetinje, koja je sa svojim sestrama čuvala i očuvala  ovu Svetinju tokom rata i mira, a koje je, takođe, živo kandilo  vjere. Ova emisija postoji da nam pomogne da čuvamo pamćenje. Da nikad ne zaboravimo čiji je manastir Soklica, ko ga je zidao, dozidavao i u njemu živio, čuvajući ga kroz vijekove.

Mati Makarija SokolicaSestre našeg manastira najprije se vježbaju u ljubavi, da se ugledamo na Hrista. Da uđemo u suštinu onoliko koliko je nama dostupno Božanske ljubavi , da se među sobom volimo, da volimo svoju sabraću- pravoslavne Hrišćane i sve ljude ovog svijeta, jer svi su ljudi Božija čeda a svako će za sebe dati odgovor kad bude došao onaj dan. A Božji sud neće biti strašan. Dakle učimo se sijanju ljubavi prema ljudima“-kaže mati Makarija.

Ovo je prvi dio razgovora sa mati Makarijom, u kome je ona govorila o Sokoličkoj svetinji i životu u njoj, statui Bogorodice Sokoličke, životu pravoslavnih Srba na Kosmetu.

U drugom dijelu emisije mati će govoriti o ratnim danima u južnoj srpskoj pokrajini, svom monaškom putu i svom duhovnom ocu blaženog spomena Vladiki Danilu (Krstiću).

Autor emisije: Slobodanka Grdinić