Kosmetska kandila

Kosmetska kandila: XXI

Ime: 30. 11. 2019 Kosmetska kandila Otac Stefan Zociste 2; Opis: Manastir Svetih vrača- Zočište Tip: audio/mpeg

Manastir Svetih vrača- Zočište

Arhimandrit Stefan (Milenković): “Gledao sam kako za par dana nestaju vijekovi našeg kulturnog nasleđa

Zociste Otac StefanU ovoj epizodi emisije posvećene Svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji emitujemo drugi dio razgovora sa Igumanom manastira Svetih vrača Kozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca, Arhimandritom Stefanom (Milenkovićem).

Otac Stefan (Milenković) svoj monaški put počeo je prije 30 godina u manastiru Crna Reka, poslušanje ga vodi u manastir Visoki Dečani gdje je i zamonašen, da bi potom bio iguman manastira Svetih arhangela kod Prizrena, radio je na obnovi manastira Banjska a već 11 godina Iguman je Svetinje u Zočištu.

ZocisteOtac Stefan pamti stradanje našeg naroda tokom ratnih godina kada je gledao kako se pale Svetinje, kako za par dana nestaje naše istorijsko i kulturno nasleđe.

Ljudima je za jedan dan nestajalo sve ono što su godinama, decenijama, pa čak i vijekovima sticali. Raseljavanje ljudi sa svojih vjekovnih ognjišta je ono što najupečatljivije pamtim, pored kidnapovanja i stradanja oca Haritona. Postalo mi je jasno kako je došlo do toga da nemamo sačuvanih pisanih tragova iz prošlih vremena, jer sam svojim očima gledao kako sve nestaje u plamenu, u pljački, u zbjegovima, kako za par dana nestaju vjekovi i hiljade godina, kako nestaje nešto što je tu postojalo vijekovima. Sada živimo u albanskom okruženju, našeg naroda nema i sve je drugačije i neobično, ništa nije kao prije“- kaže otac Stefan.