Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XXVII

Ime: 18. 01. 20120 KOSMETSKA KANDILA HUMANITARNA POMOC; Opis: Emisija-Kosmetska kandila Tip: audio/mpeg

Članovi “Mladih za Kosmet“ i grupe Boegradski sindikat, Piperskog omladinskog i Miholjskog zbora uručili pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji

Uoči Bogojavljenja, danas na Krstovdan članovi Humanitarnog omladinskog kluba „Mladi za Kosmet“ su, u zajedničkoj humanitarnoj akciji sa članovima grupe ,,Beogradski sindikat“, uručili pomoć za sedam srpskih porodica na Kosovu i Metohiji.

Prethodno su, povodom Krstovdana molitveno učestvovali u Svetoj liturgiji u manastiru Draganac na Kosovu i Metohiji, kojom je načalstvovao iguman ove svete obitelji arhimandrit Ilarion (Lupulović) uz sasluženje đakona Pavla Božovića i molitveno učešće velikog broja vjernika. Nakon osvećenja vode, na kraju svete službe Božije, prisutnima se slovom pastirske besjede obratio arhimandrit Ilarion.

Podsjetio je da je Bogojavljenje jedan od najvećih, kao i jedan od prvih ustanovljenih hrišćanskih praznika. Takođe je rekao da je svako očišćenje slikovito, a i doslovno povezano sa vodom, a samim tim sa krštenjem.

Članovi Humanitarnog omladinskog kluba „Mladi za Kosmet“, nakon Svete službe, za trpezom, uručili su igumanu Ilarionu prestono Jevanđelje, a otac Ilarion je njih darivao ikonom Svetog Georgija u duborezu. Članovima grupe Beogradski sindikat, poklonio je duborez sa likom Presvete Bogorodice.

Uoči pravoslavne Nove godine članovi organizacije Piperski omladinski zbor Svetog Stefana Piperskog boravili su u srpskim selima u okolini Peći, a obišli su i Veliku Hoču i Orahovac podelivši poklon paketiće djeci tog kraja.

Jedan od osnivača Piperskog omladinskog zbora Svetog Stefana Piperskog Milivoje Brković kaže za Kosovo Onlajn da su članovi te organizacije na Kosovu lijepim povodom obišli srpske sredine i da u prazničnim danima nisu zaboravili na “stradalnu braću na Kosovu i Metohiji”.

Prije Velike Hoče i Orahovca članovi Piperskog omladinskog zbora su najprije obišli Osojane i Goraždevac i prisustvovali jutarnjoj službi u Visokim Dečanima.

Obišli su i Centralno Kosovo gdje su mališanima u nekoliko vrtića podijelili poklon paketiće.

Vladimir Milunović kaže da će članovi Piperskog omladinskog zbora nastaviti da pomažu svoju braću na Kosovu i Metohiji.

Prije samo dvadesetak dana članovi „Miholjkskog zbor“ iz Boke kotorske boravili su na centralnom Kosovu gde su uručili donacije u bijeloj tenhici za četiri vrtića, a u narednom periodu sakupljaju novčana sredstva kako bi pomogli obnovu fasade na jednoj srpskoj školi i kupili kombi za prevoz članovima crkvenog hora „Simonida“ iz Gračanice, podsetio je Brković, inače sekretar Miholjskog zbora za Podgoricu.

Članovi humanitarne organizacije „Miholjski zbor“ podelili su više od 200 paketića deci u vrtićima u Dobrotinu, Gušterici, Plemetini i Ugljaru. Ovi humanitarci su poklonili i belu tehniku i nameštaj za opremanje četiri vrtića na centralnom Kosovu.

Akcija koju su članovi „Miholjskog zbora“ iz Boke kotorske započeli pre godinu dana, sa početkom pravoslavne Nove godine uspešno je privedena kraju.

Posle osam šlepera pomoći u hrani koja je dopremljena narodnim kuhinjama, akcija je nastavljena uručivanjem pomoći ovdašnjim vrtićima.

Nameštaj i bela tehnika isporučeni su pre dvadeset dana, a danas je podeljeno više od dve stotine poklon paketića, kaže za Kosovo Onlajn predsednik „Miholjskog zbora“, Zdravko Nišavić.

Predsednik „Miholjskog zbora“ kaže da je ovo samo početak pomoći sunarodnicima sa Kosova i da će sa humanitarnim akcijama nastaviti s prvim danima proleća.

Vladimir Arsić, direktor Komunalnog preduzeća u Herceg Novom rođen je i studije završio na Kosovu.

Koliko god mu mogućnosti dozvoljavaju pomaže svaku akciju „Miholjskog zbora“ i kaže da se uvek i rado odazove kada treba da se pomogne sunorodnicima na Kosovu. Arsić, u izjavi za Kosovo Onlajn, nije propustio da prokomentariše zakon o verskim zajednicama koji je usvojen u Skupštini Crne Gore.

Članove „Miholjskog zbora“ i Piperskog omladinskog zbora „Sveti Stefan Piperski” primio je i predsednik Opštine Gračanica, Srđan Popović.

Svi koji obilaze narod i donose poklone deci oko praznika obavezno posećuju naše svetinje, a mnogi od njih noće u manastiru Svetih Arhangela. Tako je bilo i u nedelju, 12. januara kada se na liturgiji okupilo stotinak vjernika. Pedesetak njih je došlo organizovano iz Niša i okoline, a ostali su došli u organizaciji Fondacije Zajedno za mlade Danica Grujičić, koji su  ovih dana obilazili neke srpske sredine na Kosovu i Metohiji i darivali decu poklon paketićima.

Blagodareći Oliveri Radić čućemo šta je u besjedi kojom je okupljene pozdravio ovog 12. januara rekao iguman Svetih Arhamgela Arhimandrit Mihailo.

Autor emisije: Slobodanka Grdinić

Na realizaciji emisije blagodarimo Oliveri Radić i portalu Kosovo onlajn