Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XXXII

Ime: 29.02.2020 KOSMETSKA KANDILA GRACANICA Ivana Petrovic 1 dio; Opis: Emisija-Kosmetska kandila Tip: audio/mpeg

Ivana-Ilja Petrović: “Mi treba da stavimo žrtve na prvo mjesto a ne zločince. Bojim se da nećemo saznati tajnu koju su sakrili mnogi izvještaji.  Bodljikave žice oko manastira i mjesta u kojima su se Srbi usudili da ostanu davale su utisak jednog koncentracionog logora. Čovjek iz Gračanice nije znao šta se dešava u Lapljem selu od koga ga dijeli nekoliko kilometara. Na svakom koraku ležali su ostaci velelepnih crkvenih zdanja kao strašne opomene i velika tuga“-Ivana Petrović.

Novinar Ivana-Ilja Petrović govorila je za emisiju ,,Kosmetska kanidila“ o svojim sjećanjima na Kosovo i Metohiju prije rata, u vrijeme dok je u Prištini studirala književnost, za vrijeme rata, kada je radila u Ujedinjenim nacijama ali i posleratnim dešavanjima, privatnim zatvorima, trgovini organima i mnogo čemu drugom.

Ivana ljubav prema Kosovu i Metohiji nosi iz ranog djetinjstva jer je njen djeda po majci bio Kosovac, zato smatra povratkom korijenima svoju želju da upiše studije književnosti u Prištini. U vrijeme ratnih stradanja na poziv svog krštenog kuma novinara Živojina Rakočevića, zajedno sa njim pokreće novine ,,Glas juga“. Priča nam kako je za dlaku izbjegla da se nađe među putnicima u autobusu koji je raznijet u Livadicama 16. februara 2001. godine.

,,Taj period od 1996.-1999. godine je bio jedna užasna psihološka priprema za ono što će se dogoditi 1999. godine“-kaže Ivana.

Drugi dio razgovora sa Ivanom Petrović vašoj pažnji prepuručujemo u našoj narenoj emisiji ,,Kometska kandila“ u subotu 7. marta 2020. godine.