Kosmetska kandila

Kosmetska kandila CLXIV

Ime: 30. 12. 2023-KOSMETSKA KANDILA-JELENA HADZI RISTIC I TATJANA POPOV; Opis: Emisija-Kosmetska kandila Tip: audio/mpeg

Jelena Hadži Ristić: “Nema na svijetu temelja do Pećaršijinog. Pećka Patrijaršija je dio našeg genetskog koda”

U emisiji o srpskom Jerusalimu, o srpskoj Svetoj zemlji i Svetinjama koje čuva Kosovo i Metohija, nastavljamo da dolivamo ulje u kandilo majke  srpskih crkava- Pećke Patrijaršije.

Jelena Hadzi RisticO svojim sjećanjima na Peć, odrastanje, tradiciju, kulturu ovog mjesta, posebnom mentalitetu Pećanaca, govori nam Jelena Hadži Ristić profesor srpskog jezika i književnosti iz Peći, koja potiče iz stare srpske porodice Hadži Ristić, čiji je pradjeda Hadži Rista, ktitor zvonika na Pećkoj Patrijaršiji i sam sahranjem u manastirskoj porti Pećke Patrijaršije.

Po starom pećkom običaju da se, kada izađete iz kuće, obavezno okrenete i poljubite dok vrata da bi se, po vjerovanju, vratili jednog dana, Jelena je tog jutra 24. marta 1999. godine,  poljubila svoja kućna vrata, ali im se nikada više nije vratila.

Bogorodica PećkaViše ne vjerujem u to vjerovanje. Živim bez dijela sebe već dvadeset godina. Dok god gore kosmetska kandila, dok god se ta svjetlost negdje nazire a nazire se koliko god da je neljudi gaze, čini mi se da će i Kosovo i Metohija živjeti i ono malo srpskog naroda što je na njemu ostalo. I moja Peće će, upravo zahvaljujući tim kandilima, biti obasjana kao što će biti obasjani i grobovi mojih najbližih i svih onih koje sam znala a koji počivaju u Peći, gradu koji je pored Prizrena bio najljepši grad Metohije. U Peći gradu u kojem danas nema ni jednog stanovnika srpske nacionalnosti“- kaže sa sjetom Jelena.

Tatjana PopovO istorijskim podacima vezanim za Pećku Patrijaršiju, braći Makariju i Mehmed paši Sokolovićima i stanju u srpskom narodu u vrijeme obnavljanja Pećaršije govorila nam je profesor istorije iz Subotice Tatjana Popov a stihove svoje pjesme “Nedostojna“, upravo za ovu emisiju, izrecitovala nam je istoričar umjetnosti Dragana Albijanić iz Subotice.

Autor emisije Slobodanka Grdinić