Dscn0106

Косметско-свадбена разгледница из манастира Бањска

Име: 26.11.2018 BANJSKA VJENCANJE KOSOVSKIH BOZURA; Опис: Сестра Оливера Радић шаље нам косметско-свадбену разгледницу из манастира Бањска Тип: audio/mpeg

Сестра Оливера Радић шаље нам косметско-свадбену разгледницу из манастира Бањска, којом је послата порука свијету да Срби на Косову и даље желе да живе, заснивају породице, рађају дјецу…

 

Dscn0076У недјељу 25. новембра у манастиру Бањска обављен је чин несвакидашњег вјенчања. Јелена Спасић из Велике Хоче и Радомир Бараћ из Јошанице код Лепосавића су се венчали. Чин вјенчања су обавили: Игуман бањски о.Данило, парох великохочански протојереј- ставрофор Миленко Драгићевић, о. Дарко Маринковић, отац Зоран Миљанић из Херцег Новог и ђакон Горан Нухановић из Београда. За пјевницом су били Косовски Божури и сестре монахиње из манастира Никшићке жупе у Црној Гори.

Јелена је чланица ансамбла Косовски Божури од малих ногу је са Божурима представљала Косово и Метохију, Србију широм Србије, Црне Горе, Републике Српске, Русије и других земаља, а Радомир је у Косовске Божуре ушао као брат сестара Милице и Мирјане Бараћ, такође чланица Божура из Приштине и тако упознао Јелену.

Dscn0089Оно што је за Радомира карактеристично и јединствено да је са својим сестрама Милицом и Мирјаном и братом Николом рођен и живео у Приштини све до својих факултетских дана када је отуд отишао, као и његове сестре и брат. Из свога стана у Приштини, сво четворо је ишло свакодневно, са пратњом или без пратње, сходно ситуацији, у школу у Грачаницу, али њихови родитељи ни у једном трену, па ни после 17. марта нису напуштали Приштину. Родитељи су још увек тамо, а сестре и браћа живе у селу Јошаница код Лепосавића, на имању њиховог оца. А пошто је Јошаница подно Рогозне, како у тонском запису каже отац Данило, одабрали су манастир Бањску да се у њој венчају.

Окупљене је поздравио а младенцима честитао отац Миленко, као најстарији међу свештеницима а потом се чуло и многољетствије Косовских Божура и целе цркве. Бесједом се потом обратио Игуман манастира Бањска отац Данило.

Dscn0088Величанствено венчање је разбило неизвесност и страх који је последњих дана владао на КИМ и њиме је послата порука свету да Срби ту и даље желе да живе, заснивају породице, да се деца рађају.

Како су Божури наступали по разним крајевима и учествовали у бројним хуманитарним активностима, тако је и међу сватовима а и самим свештеницима било оних који су дошли да их подрже и благослове на венчању.

Сестра Оливера Радић, чијом љубављу и емитујемо ову косметско-свадбену разгледницу разговарала је потом са оцем Зораном Миљанићем из Херцег Новог, ђакономГорана из Раковице, председником СПОНЕ из Скопља Милутином Станчићем, као и хуманитарцем из Њујорка Вељка Добриловића. Сви се они баве и хуманитарним радом, па  су ови разговори својеврсни извештаји о Србима, српсктву, вери Православној, Косову и Метохији, Евхаристији, Богу.