Котор

Которани у великом броју на литији кроз Стари град

Име: 04.01.2020 Litija Kotor Otac Momcilo Krivokapic 03.01.2020.; Опис: Которани у великом броју на литији кроз Стари град Тип: audio/mpeg

Бројни Которани синоћ су у Цркви Светог Николе присуствовали Молебану Пресветој Богородици, а затим са свијећама и иконама у рукама, предвођени свештенством Српске православне цркве прошли у литији кроз Стари град.

“Ево данас смо прошли кроз град мирно, господски, са свијећама у рукама, дјеца са иконама. Окадили смо свој град како би га очистили од свега онога што у њему није добро. Наша молитва овог пута има конкретан разлог и на овај начин протестујемо против једног безбожног закона којим власт Црне Горе, силом на срамоту, хоће да нам узме светиње”, казао је у бесједи протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, архијересјки намјесник бококоторски, парох которски, поновивши да је, када је ријеч о доношењу закона, ријеч о безумљу, неуставном и правно бесмисленом понашању.

Он је истакао да цркве никада нису биле државно власништво и да је народ Божији прилагао својим црквама.

“Све што је грађено, грађено је ктиторски. Као што је Црква Светог Луке у у 12. вијеку, Манастир Морача, Ђурђеви ступови. Све друге цркве и сва имовина црквена дар је народа Божијег. Дар Цркви својој да има, јер кад Црква онда има и народ”, казао је отац Момчило Кривокапић.

Подсјетио је на обнављање Цркве Светог Луке када је све рађено под строгом контролом надлежних домаћих и иностраних институција.

Међутим, ако би то слично некима у окружењу, било само културно благо, онда би било уједно и “шупље без мириса тамјана и душа које се тамо моле”.

“Народ неће доћи у институцију којом био они да управљају. Народ долази прије свега да се помоли светитељима. Зато не бојмо се јер нећемо дати своје светиње. Главу горе, не треба се ничега бојати до Бога. Хиљаде и хиљаде душа се дигло и што је најважније младих”, казао је отац Момчило Кривокапић.

Он је река да једну ствар мора захвалити онима који су донијели накарадни закон, “јер нас никада нико није ујединио као ови, нити смо овако били сложни и одлучни да бранимо своје светиње”.

Он је казао да ће се Црква обратити свим релевантним међународним адресама, подсјетивши да је све што се урадило доношењем закона припрема за отимање наших светиња и на простору квази државе КиМ.

“Ако Нато окупатор мисли да ће моћи то да уради, подсјећам на ријечи Небо и земља ће проћи, али ријечи Христове неће. Видимо се на Бадње вече”, поручио је отац Момчило Кривокапић.

Сјутра нема Молебана, већ ће у Цркви Светог Николе у оквиру манифестације “Од Божића до Божића” која је под покровитељством Општине Котор, у 18часова бити одржан традиционални Божићни концерт Српског пјевачког друштва Јединство 1839. Котор.

“Први пут имамо концерт три хора Јединства. Малог, омладинског и великог”, казао је отац Момчило Кривокапић.

Предраг Николић