Arhangeli

Крстопоклона недеља у Светим Архангелима

Име: 02.04.2019 LITURGIJA SVETI ARHANGELI OLIVERA RADIC; Опис: Крстопоклона недеља у Светим Архангелима Тип: audio/mpeg

У Крстопоклону недељу у манастиру Свети Архангели код Призрена, а у параклису посвећеном Светом владици Николају Српском, отац Исидор, заменик ректора призренске Богословије, служио је Свету литургију, док су за певницом били ученици Богословије и братија ове свете обитељи.

Литургији је присуствовало четрдесетак поклоника из разних делова Србије, који су на Косово и Метохију дошли у организацији Центра за међународну јавну политику из Београда, и петнаестак верника из Грачанице, Призрена и Ораховца.

Литургији је претходило изношење Часног крста, праћено молитвом и тропарима. Сви окупљени су  се поклонили и целивали Часни крст.

Отац Исидор је по прочитаном одељку из Светог јеванђеља беседио о Крстопоклоној недељи, као средини Часнога поста и о важности поштовању заповести Божјих, посебно о љубави према ближњима својима, и њеном значају у нашем успињању ка Господу.

„Наш однос са Богом гради се у вертикали а однос са ближњима, односно наши ближњи, чине хоризонталу крста“, казао је отац и додао да нимало није једноставно распети са на путу ка Царству уз помоћ и у помоћ ближњему.

Отац Исидор је беседио и за трпезом љубави истичући значај Светих Архангела, цара Душана и уопште о важности долазака поклоника на Косово и Метохију и њиховој подршци народу и светињама.

Оливера Радић