Ostrog

Крстопоклона недјеља молитвено прослављена у Острогу

Име: 04.04.2021 Otac Sergije Ostrog; Опис: "04.04.2021_Otac Sergije_Ostrog". Тип: audio/mpeg

У трећу недјељу Великог поста – Крстопоклону, 4.априла 2021. љета Господњег, када наша Света црква молитвено прославља Светог свештеномученика Василија Анкирског, молитвено је било у острошкој светињи.

Светом литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу, началствовао је острошки сабрат јеромонах Владимир, а саслуживали су му протосинђел Сергије, јереји Владимир Милуновић парох рогамско – пиперски и Ранко Радоњић саслужитељ у острошкој светињи и јерођакони Роман и Зосима.

Otac SergijeПосле читања зачала из Светог јеванђеља сабранима је бесједио о. Сергије, који је казао да данашње Јеванђеље говори Господњој ријечи која звучи неодрживо, да ко и згуби свој живот, да ће га сачувати, како да жртвује живот ради живота, а онај ко чува свој живот да ће га изгубити.

– Господ је дошао у овај свијет Својом крсном жртвом, из љубави, самога Себе жртвује за спасење човјека. И кад говори Господ ко се не одрекне себе и не узме крст свој, Он нам управо говори о томе да смо ми позвани и оспособљени при самом стварању, да можемо донијети важну одлуку за свој живот. А то је за овај крст којим ћемо задобити вјечни живот. Да донесемо одлуку и да дјеламо по њој. Ко се не одрекне себе и не узме свој крст, значи није довољно да кажемо ево вјерујемо, а да ништа не предузмемо по тој вјери. И позната је она изрека, вјера без дјела је мртва и љубав без жртве. Сам Господ је то приказао и доказао нама на Чансом крсту, чију недјељу овог Великог поста Црква је посветила крсту, као централном догађају у домостроју спасења човјека – рекао је о. Сергије.

Господ каже да се одрекнемо себе, свога сујетног ја и егоцентричног начина живота, да и сами угледајући се на Њега заволимо Бога и заволимо ближњег свог, објаснио је о. Сергије.

– Без тога нема спасења, без тога нема идења за Христом и нема ношења крста без љубави. Каже Господ, ко се одрекне мене у овом свијету прељуботворном и грешном, и Син ће се човјечји постидјети њега кад дође у слави оца својега, са светим анђелима. Он овдје упозорава нас да се одрећи можемо Њега и од страха, јер човјек послије пада Адамовог је више заволио славу свога свијета. Зар то и није сами пад Адамов, да се човјек опредијелио да живи сам, без Бога? Зар се Адам није сакривао у рајском насељу кад је наишао Господ Бог, желећи да остварује свој живот без Њега? Постидјети се човјек крста Христовог може и непосредно, тако да кад дође вријеме да треба да исповиједимо нашу вјеру у Господа, да се једноставно одрекнемо Њега. А можемо и дјелима. И данас има много гоњења хришћана на земљској кугли – казао је о. Сергије и додао да на многим мјестима земаљске кугле данас страдају они који исповиједе да су хришћани.

Протосинђел Сергије је истакао да Господ својом крсном жртвом отвара врата раја и позива своје ученике који су се опредијелили за Господа, да живе у љубави Божијој.

– Управо то је чудесно, Бог се не свети, Бог није бог који тражи задовољење за неку своју увреду коју је Адам својом непослушношћу извршио према Њему, него Господ просто дарује своју љубав овом свијету – рекао је о. Сергије и објаснио да је покајање спасење, а кајање је пут идења за Христом.

– Ми смо грешни, слаби и често Господ и допушта да гријешимо да би се смирили. Јер гордост, самољубље нису својствени Христовим сљедбеницима – казао је.

Посебно је напоменуо да у идењу за Христом нема индивидуализма, јер треба да се буде од Бога и са Богом.

– Ми заиста ништа и не можемо сами учинити, ако Бог не да снагу и ако нам Бог не помогне да испунимо Његову заповијест. Треба да пред Господом смирено станемо и испросимо Његову милост и Његову благодат, да нас она сама води путем Христових заповијести и да тако Његовом крстоносном жртвом на крсту и сами постанемо судионици те жртве, али и и васкрсења Христовог које чекамо и данас и које су остварили и Божији светитељи, међу којима и Свети отац наш Василије Острошки – закључио је о. Сергије.

Током Литургије у цркви Свете Тројице вјерници су могли да цјеливају крст, који се на крстопоклону недјељу износи вјерницима на поклоњење.