Krstovdan Ostrog

Krstovdan toržestveno proslavljen u Ostrogu

Ime: 27.09.2019 Mitropolit Ostrog Krstovdan; Opis: Krstovdan toržestveno proslavljen u Ostrogu Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski i iguman ostroški G. Amfilohije sa sveštenstvom, služio je na Krstovdan Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Časnog Krsta u Gornjem ostroškom manastiru u petak 27. septembra 2019. ljeta Gospodnjeg.  Sasluživalo mu je 15 sveštenoslužitelja, uz molitveno učešće brojnog monaštva i vjernog naroda.

Nakon čitanja začala iz Svetog Jevanđelja o Hristovom raspeću na krstu, Mitropolit Amfilohije se sabranima obratio arhipastirskim slovom, govoreći o Časnom Krstu.

U znaku krsta i u znaku vaskrsenja je sav život ljudski, pogotovo oni koji su Hristovi. U znaku krsta i vaskrsenja je sva tvorevina Božija. U sveukupnoj Božijoj tvorevini, upisana je tajna umiranja, tajna smrti. Istovremeno, u tvorevini Božijoj je tajna vaskrsenja. Ne dolaze li jesen i zima kada sve umire oko nas, a onda dolazi proljeće, kad se sve obnavlja i vaskrsava. Već je u tajni prirode upisana tajna, čija će se punoća otkriti u tajni Gospoda Isusa Hrista – rekao je Mitropolit Amfilohije.

MitropolitOvo sveto mjesto gdje se povizavao i gdje se saraspeo Hristu Sveti otac naš Vasilije, je mjesto znamenja Časnog Krsta, života Hristovog i života onoga koji je primio časni krst na sebe, Svetog oca našeg Vasilija, dodao je Mitropolit.

Ovaj hram gdje su njegove Svete mošti, posvetio je Svetom Vavedenju, a Vavedenje je priprema tajne Hristove, tajne Njegovog rođenja, tajne Njegove ličnosti. Ovu crkvu je posvetio Vozdviženiju Časnog Krsta. Vavedenje, početak spasenja Presvete Djeve koja će roditi Gospoda, a Časni Krst punoća Njenog života, Hristovog života i života ljudskoga – naglasio je Mitropolit Amfilohije i dodao da je u u Donjem Ostrogu crkva Svete Trojice, što znači da je u svetinji ostroškoj sve u znaku Hristovog života.