Литерарно музички програм у част Светог Петра Цетињског

Литерарно-музички програм у част Светог Петра Цетињског биће одржан на његов празник у Јекатеринбургу

У Јекатеринбургу ће 31. октобра бити одржан књижевно-музички сусрет посвећен успомени на Светог Петра Цетинског

Kултурно-образовни центар „Царски“ у Јекатеринбургу позива све на књижевно-музички сусрет посвећен успомени на Светог Петра Цетињског (1748-1830), изузетног архипастира Српске Православне Цркве, Митрополита и владара Црне Горе. Kонцерт је организован заједничким снагама културно-образовног центра „Царски“, архијерејског дјечјег пјевачког састава „Октоих“ и Друштва руско-српског пријатељства.

Сусрет ће се одржати у недељу, 31. октобра, у 12:30 часова у културно-образовном центру „Царски“ у Јекатеринбургу, Улица Царска 8.

Свети Петар Цетињски, објединио је у себи подвижника и ратника, испосника и мудраца, духовног поету и писца. Писао је духовне поуке у стиховима и кратку историју Црне Горе до 1711. године. Упамћен је као аутор бројних писама српском народу Црне Горе и као истакнути законодавац који је начинио основу њене правне традиције. Његов труд је крунисан успјехом, када је Црна Гора 1800. године усвојила закон који је написао Свети Петар у славу Свете Тројице. Закон је садржао 33 тачке, према броју година Спаситељевог живота на земљи, и утврдио је норме засноване на божанском поретку у породици, друштву и држави.

До 1917. године име Петра Цетинског било је добро познато у Русији, а највише у црквеним и научним круговима, који су директно повезани са православним словенским светом. У мемоарима руског путника, рударског инжењера Јегора Петровича Kовалевског, он се јавља као човјек проницљивог ума, као „јунак свога доба и краја, који је имао изванредан утицај на сва словенска племена православне вјере“.

Свети Петар Цетињски оставио је завјештање, које је постало надалеко познато широм Црне Горе. У њему моли своју паству да се држи „вјерности побожној и христољубивој Русији“. Личност, дјела и завјештања Светог Петра Цетињског задржали су и до данас свој значај за његову родну Црну Гору и цјелокупну модерну српску историју, налазећи живи одјек у захвалним срцима његових потомака и све вјерне дјеце Једне Свете и Апостолске цркве. Нетрулежне мошти светитеља сада почивају у Цетињском манастиру. Сјећање на њега се обиљежава 31. октобра по новом календару.

У част значаја ове личности и њених историјских веза са православном Русијом, приређен је књижевно-музички програм на дан помена Светог Петра Цетинског. Вече ће отворити тропар Светом Петру и химна „Достојно јест“ српског напјева. На концерту ће бити изведена и друга српска музичка дјела. Изводиће их хор „Октоих“ и Елина Михајловић (сопран).

 

Помен Митрополиту Амфилохију (Радовићу) (1938–2020), духовном наследнику и наследнику трона Светог Петра Цетинског, служиће јереј Душан Михајловић, духовник Вазнесењског архијерејског подворја у Јекатеринбургу, духовник пјевачког састава „Октоих“. Окупљенима ће такође бити представљен и ријетки документарни снимци разговора са Митрополитом Амфилохијем из филма о Црној Гори „Тамо гдје нас воле“ (режисер је А. Богатирјев), као и краткометражни филм „До Христове побједе!“ (идејни творац филма је протојереј Никола Пејовић), који приказује кључне епизоде из новије историје савремене Црне Горе и храбру одбрану православног народа, својих историјских светиња и канонског јединства Српске Православне Цркве.

Очекује се учешће гостију из Црне Горе.

Улаз слободан.