Liturgija pređeosvećenih darova

Liturgija pređeosvećenih darova

Liturgija pređeosvećenih darova može se, bez ikakvog preterivanja, okarakterisati kao duša ili centar velikoposnih bogosluženja. U nekim starim bogoslužbenim rukopisima poznata je kao „Liturgija Četrdesetnice”.

U stvari, to je služba koja najbolje simbolizuje ovo svešteno doba godine, vrijeme posta i u suštini to nije prava Liturgija nego uobičajeno večernje kome se pridodaju određene molitve i prozbe uzete iz liturgija preko kojih se pripremamo za Sveto pričešće. Suština ove službe krije se u samom njenom imenu: „Liturgija pređeosvećenih darova”.

Prema tome, ona se razlikuje od liturgija Sv. Jovana Zlatousta i Sv. Vasilija Velikog, u kojima se savršava Evharistija, prinošenje i osvećenje Svetih darova. U toku „Liturgije Velike četrdesetnice” prinosimo „pređeosvećene”, tj. Svete darove koji su već osvećeni na prethodnoj Liturgiji. Ovi Sveti darovi prinose se kako bismo imali priliku da se njima pričestimo i osvetimo.

U toku Velikog posta, puna Liturgija služi se samo subotom i nedjeljom dok se Liturgija pređeosvećenih darova služi srijedom i petkom prvih šest sedmicâ Velike četrdesetnice; u četvrtak pete sedmice, na Veliki ponedeljak, Veliki utorak i Veliku srijedu.

Vašoj pažnji preporučujemo film o Liturgiji pređeosvećenih darova u kome ovu centralnu velikoposnu službu objašnjava blaženopočivši Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije. Film je snimljen sa blagoslovom blaženog spomena Patrijarha srpskog g. Pavla u produkciji Odbora za vjersku nastavu Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke.