Vladika Joanikije

Liturgija u manastiru Kaludra

Ime: 09.12.2019 Vladika Joanikije Kaludra; Opis: Liturgija u manastiru Kaludra Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je sa sveštenstvom, na praznik Prepodobnog Alimpija Stolpnika, u ponedjeljak 9. decembra 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju, u manastiru Kaludra.

Sabranom vjernom narodu današnji praznik, a svečarima krsnu slavu, čestitao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

Vladika je istakao da je Sveti Alimpije Stolpnik bio veliki ugodnik Božji, koji je u slavu Božju, mnogo godina, proveo na stubu. Podvizavao se u najtežim podvizima, lišavajući se svega što ovaj svijet daje radi Carstva Božjeg, ali je srce svoje i misao svoju oplemenjivao riječju Božjom, silom Božjom i Svetim Tajnama Hristovim.

Episkop Joanikije naveo je da je obnovljena svetinja, manastir Svetog apostola Luke u Kaludri, svjedok vaskrsenja Hristovog.

I kada je bila porušena, poslije prvobitne slave, a porušena je od strane bezbožnika onog vremena, ona je i dalje ostala sveta, narod je obilazio, posjećivao njene svete temelje, tako je Bog poslao čovjeka g.-dina Veljka Ralevića da je obnovi zajedno sa njegovim sinovcem Dobrašinom, te svi sa ponosom možemo reći da je obnovljena stara srpska svetinja, manastir Kaludra da služi na čast ovom mjestu“, poručio je Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.