Mosti Sveta Fevronija

Liturgija u manastiru Ždrebaonik povodom dolaska moštiju Svete Fevronije

U četvrtak 11. jula 2019. godine, na praznik Prenosa moštiju Svetih besrebrenika Kira i Jovana, služena je Sveta liturgija u Svetoarhangelskom manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada

 

Liturgijom je načalstvovao jeromonah Joakim Stojanović, sabrat manastira Podmaine kod Budve, uz sasluživanje igumana Evstatije Ivanović, iguman manastira Svetog Nikolaja Mirlikijskog na Obodskom gradu na Rijeci Crnojevića. Pojale su monahinje sa sabranim vjernim narodom.

Sa blagoslovom Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija i Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija, mošti Prepodobne mučenice Fevronije, ovih dana obilaze manastire i crkve širom Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke i vjerni narod se sabira na poklonjenje njenim svetim moštima.

Mošti prepodobne Fevronije svečano su ispraćene iz manastira Podmaine kod Budve, i stigle su u manastir Ždrebaonik u srijedu 9. jula.

Svetinju su dočekale monahinje manastira Ždrebaonika na čelu sa mati Justinom i vjernim narodom iz Danilovgrada i Bjelopavlića. Posle svečanog dočeka u manastiru Ždrebaonik služeno je i praznično bdenije.

Posle jutrošnje liturgije, monahinje i vjerni su pristupili cjelivanju svetuh moštiju Prepodobne mučenice Fevronije i Svetog Arsenija, drugog Arhiepiskopa srpskog.

Vjernima su na blagoslov podijeljene i knjige žitije i akatist i ikone Svete Fevronije.

U popodnevnim časovima mošti svetiteljkine biće ispraćene iz manastira Ždrebaonika, za Cetinje, gdje se očekuje svečani doček i potom će se služiti svečano praznično bdenije u manastirskoj crkvi Roždestva Presvete Bogorodice, povodom praznika Svetih Apostola Petra i Pavla.

U toku Petrovdanskog sabora na Cetinju vjerni će imati blagoslov da se poklone moštima Prepodobne mučenice Fevronije.

Aleksandar Vujović